ГоловнаДовідникДовідник ЖКГРоз'яснення Нацкомпослуг про обслуговування і ремонт квартирних лічильників води та теплової енергії

Роз'яснення Нацкомпослуг про обслуговування і ремонт квартирних лічильників води та теплової енергії

Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних засобів обліку проводяться за рахунок...

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ (НАЦКОМПОСЛУГ)

Роз'яснення Нацкомпослуг про обслуговування і ремонт квартирних лічильників води та теплової енергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (далі - Комісія), в межах своєї компетенції повідомляє.

Згідно зі статтями 5 та 6 Закону України "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг"( 2479-17 ), статтею 16 Закону України "Про теплопостачання"( 2633-15 ) Комісія не має повноважень та засобів регуляторного впливу на виконавців послуг з проведення періодичної повірки, обслуговування і ремонту квартирних засобів обліку води та теплової енергії, в тому числі їх демонтажу, транспортування та монтажу після повірки. Однак Комісія вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до частин другої, третьої статті 28 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність"( 113/98-ВР ) засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці через міжповірочні інтервали, порядок встановлення яких визначається нормативно-правовим актом ЦОВМ (спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері метрології).

Підприємства, організації та фізичні особи зобов'язані своєчасно (з урахуванням установлених міжповірочних інтервалів) подавати засоби вимірювальної техніки на повірку.

Порядок подання фізичними особами, що не є суб'єктами підприємницької діяльності, - власниками засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань якими використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду) на періодичну повірку цих засобів та оплати за роботи, пов'язані з повіркою, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Пунктом 9 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення( 630-2005-п ), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 "Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення", передбачено, що у квартирі (будинку садибного типу) роботи з установлення засобів обліку води і теплової енергії (далі - квартирні засоби обліку) проводяться спеціалізованою організацією, виконавцем, виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача.

Квартирні засоби обліку беруться виконавцем на абонентський облік.

Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних засобів обліку проводяться за рахунок виконавця.

Крім того, абзацом третім пункту 13 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій ( 869-2011-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги" (далі - Порядок), визначено, що внутрішньобудинковою системою гарячого, холодного водопостачання та централізованого опалення є система від зовнішньої стіни будинку (крім транзитних трубопроводів) до першої запірної арматури на відгалуженні від стояка або (у разі її відсутності) трійника (врізки) включно, що знаходиться у квартирі споживача (житлового приміщення у гуртожитку), нежитлового приміщення у житловому будинку (гуртожитку).

Зазначеною вище нормою визначено, що квартирні засоби обліку теплової енергії, які встановлені у квартирі споживача після запірної арматури, не відносяться до внутрішньобудинкової системи, отже, витрати на їх обслуговування не відносяться до складової витрат на обслуговування внутрішньобудинкових систем.

Згідно з додатком до Порядку( 869-2011-п ), періодична повірка, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку води та теплової енергії, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки відносяться до Переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Отже, відповідно до положень статті 28 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність"( 113/98-ВР ) та пункту 24 Порядку( 869-2011-п ), проведення періодичної повірки, обслуговування і ремонту квартирних засобів обліку води та теплової енергії, у тому числі їх демонтажу, транспортування та монтажу після повірки здійснюється за рахунок витрат виконавця зазначених послуг і такі витрати не нараховуються споживачеві у складі послуги.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги"( 1875-15 ) та статті 28 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні"( 280/97-ВР ) до повноважень органів місцевого самоврядування, зокрема належить: встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги; визначення виконавця житлово-комунальних послуг.

Член Комісії

С. Дунайло

 
Коментарі (0)