ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГСерпневі пенсії можуть знову затримати

Серпневі пенсії можуть знову затримати

У липні виникли проблеми з виплатами пенсій. Затримка сталася через несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску, пояснили у Пенсійному фонді

У липні виникли проблеми з виплатами пенсій. Затримка сталася через несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску, пояснили у Пенсійному фонді. Щоб розрахуватися з пенсіонерами, він узяв позику в Держказначействі. У серпні зробити цього не зможе. На рахунку Держказначейства залишилося трохи менше 2 млрд грн.

— Пенсії затримали через недоліки фінансового планування. Щоб ситуація не повторилася, потрібно створювати резерви Пенсійного фонду. З державного бюджету виділяти кошти на їх формування, — каже 55-річна Галина Третьякова, керівник Інституту громадянських свобод.

Цьогоріч уряд виділив Пенсійному фонду 139 мільярдів гривень. Вони надходять щомісяця рівними частинами. Однак поточне фінансове планування не враховує сезонних коливань. Також не бере до уваги несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску. За ним станом на 1 січня поточного року Пенсійний фонд має заборгованість декілька мільярдів гривень. Тому пенсії у серпні можуть знову затримати.

— Якщо пенсіонерам підвищать виплати, то зростуть податки в країні. Зараз мінімальний страховий внесок на місяць становить 22 відсотки мінімальної зарплати українця у 3723 гривні — 819 гривень.

У солідарній системі джерела наповнення Пенсійного фонду — це інші податки. Так, понад 3 мільярди гривень надходять із податку на купівлю автомобіля. Раніше оподатковували телефонні розмови чи операції з валютою. Уряд далі шукатиме додаткові джерела.

Ситуація з пенсіями нормалізу­ється, коли економіка розвиватиметься швидкими темпами. Однак сьогодні лише 1,8 мільйона осіб накопичують через недержавні пенсійні фонди чи компанії страхування життя. Інші зберігають гроші на депозитах або ховають "під матрацом", — продовжує.

Заробітчани, які не платять до Пенсійного фонду внески, в майбутньому можуть розраховувати лише на соціальне утримання. Держава визначає його в розмірі мінімального прожиткового мінімуму. Щоб отримати пенсію, їм доведеться докупити страховий стаж.

Крім того, потрібно визначити, хто з пенсіонерів може претендувати на субсидію за окремим порядком. Адже в Україні для військовослужбовців пенсійний вік становить 55 років. Для людей, які відпрацювали понад 10 років на небезпечних професіях — 50. Для того, кому не вистачає страхового стажу — 63 роки.

 

 
Коментарі (0)