ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГСистему надання субсидій чекає черговий «апгрейд»

Систему надання субсидій чекає черговий «апгрейд»

Які зміни чекають на порядок надання субсидій на ЖКП, як знизити споживання енергоресурсів та чим корисна приватизація підприємств ТКЕ, – про це у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

На тижні, що минає, чиновники знову заговорили про субсидії на ЖКП. Зокрема, у Міністерстві соціальної політики пропонують внести зміни у механізм надання субсидій на оплату «комуналки».  Корективи можуть внести у порядок заповнення документів, які покликані уточнити поняття «достовірність поданих громадянами даних». Відповідні зміни буде внесено на розгляд уряду. 

У Мінсоцполітики заявили, що пропонуватимуть скасувати обов’язкове зазначення в деклараціях разових державних виплат – допомоги ветеранам Другої світової війни до 9 Травня, допомоги на поховання, коштів, що одноразово виплачуються Матерям-героїням, та низку інших аналогічних виплат.
 
«Наше завдання – забезпечити додержання принципу соціальної справедливості в цьому питанні. Держава зобов’язана допомогти людям, рівень доходів яких не дає їм змоги самотужки заплатити за комунальні послуги», - пояснив Міністр соціальної політики Павло Розенко.
 
Крім цього, чиновник наголосив, що у деяких регіонах проблеми із наданням субсидій очевидні: «Аналіз показує, що системних проблем з наданням субсидій у цілому по державі немає. Але у окремих регіонах проблеми очевидні, – є області, де субсидії призначені 5-7 відсоткам тих, хто звернувся».
 
Також, у Міністерстві соціальної політки пропонують дозволити не вказувати розмір доходу, а лише організацію, від якої його отримують. Про це заявив директор департаменту державної соціальної допомоги відомства Віталій Музиченко, передає прес-служба Міністерства.
 
 
«Заяви і декларації, які отримують органи соцзахисту, містять велику кількість помилок і неточностей. Ми пропонуємо внести зміни і передбачити, що громадяни декларуватимуть лише вид доходу і організацію, від якої вони отримують дохід. Розмір доходу органи соцзахисту будуть отримувати самостійно. Це дасть можливість уникнути масових помилок при заповненні декларацій», - сказав чиновник.
 
Крім цього, українцям дозволять вказувати свої доходи не за попередній календарний рік, а за останні три місяці. Державні одноразові виплати рахуватись при цьому не будуть.
 
Пан Музиченко додав, що розмір субсидії на оплату житлово-комунальних послуг зростатиме паралельно з підвищенням тарифів. 
 
«На сьогоднішній день ми очікуємо, що середній розмір субсидії буде постійно зростати у зв'язку з тим, що тарифи також підвищуються», - сказав чиновник.
 
Крім цього, за його словами, кількість звернень за субсидіями, в порівнянні з періодом січня-квітня значно зросло. Це пов’язано, як зазначив пан Музиченко, з удосконаленням механізму отримання державної компенсації на оплату «комуналки» та, звичайно ж, з підвищенням тарифів на ЖКП.
 
«Тобто ми бачимо, що після того, як була модернізована система житлових субсидій і після того, як їх анонсували в засобах масової інформації, значно збільшилася кількість сімей, які хочуть отримувати субсидії», - резюмував представник Мінсоцполітики.
 
До речі, у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості придумали, як скоротити споживання газу. У цьому Україні допоможе приватизація теплоелектроцентралей та теплокомуненерго. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
 
 
За його словами, минулого року вдалося знизити споживання газу на 20%, однак, 50% втрат тепла залишається на рівні кінцевого споживача.
 
«Я думаю, що, можливо, приватизація теплоелектроцентралей, теплокомуненерго може бути досить дієвим заходом для того, щоб дати поштовх для модернізації і зменшення споживання, збільшення ефективності виробництва теплової енергії і, відповідно, збалансування рахунків, які будуть виставлятися кінцевому споживачеві», - повідомив пан Міністр. Крім цього, чиновник наголосив, що наразі триває робота з підготовки проектів щодо модернізації ТЕЦ.
 
До речі, директор з розвитку НАК «Нафтогазу України» Юрій Вітренко заявив, що українці з 1 жовтня матимуть змогу обирати постачальників природного газу.
 
«На «Нафтогаз» буде покладено обов'язок продавати газ будь-якого постачальника, у якого контракт з домогосподарствами (населенням). Кінцева ціна, за якою такий постачальник може продавати газ для населення, буде обмежена. А ми йому продамо за цією ціною мінус невелика маржа, розмір якої встановить Кабмін. Таким чином, у населення з'явиться реальна можливість вибирати постачальника газу, буквально з 1 жовтня», - повідомив чиновник.
 
Крім цього, за словами пана Вітренка, такий крок допоможе створити конкуренцію у всіх сегментах ринку.
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
14 Червня 2015 p. 21:23
Думаю, що усі ці субсидійні заяви і декларації -- це не що інше як своєрідна розвідка держави по своїм громадянам. Така собі хитрість по добуванню конфіденційної інформації про кожну українську сім"ю. Адже спочатку обіцяли нарахувати субсидії з квітня, потім з травня, але вже середина червня і вже отримали платіжки за травень, і немає не те що нарахування субсидії, а навіть ознак, що подані заяви і декларації взагалі розглядались.Думаю, українці,нас вкотре обманули.
Гудвин Бугров
15 Червня 2015 p. 17:01

Не все утверждения публициста бесспорны, но все же - "Круглое – носим, квадратное – катим".