ГоловнаГоловнеБудівництвоУкраїна рахує самобуди

Україна рахує самобуди

Цьогоріч в Україні виявлено близько 3 тисяч об’єктів самовільного будівництва. Значною мірою у цьому процесі допомагає громадськість.

Наразі в Україні виявлено близько 3 тис. об’єктів, які не мають відповідних документів для будівництва. Про це заявив голова Держархбудінспекції Олександр Рибак, - повідомляє УНН.

Він зазначив, що більшість незаконних об’єктів будівництва виявлені в результаті планових та позапланових перевірок, однак велика кількість звернень надходить і від громадськості.

«Сьогодні переважна більшість перевірок, які проводять наші інспектори, все ж таки стосується більш масштабних об’єктів ІІІ, IV та V категорій складності. Це, як правило, громадські споруди, багатоквартирні житлові будинки. Однак в той же час до нас звертаються люди, громадські організації, правоохоронні органи із повідомленнями і за допомогою таких повідомлень ми також виявляємо об’єкти самовільного будівництва», - розповів Олександр Рибак.

Він також додав, що наразі розроблено проект постанови Кабінету Міністрів щодо порядку знесення самочинно збудованих об'єктів будівництва.

«Згідно з проектом документу, після виявлення об’єкту самочинного будівництва інспектор видає особі, яка здійснила таке будівництво, припис про усунення порушень з визначенням строку для добровільного виконання припису. Якщо ця особа протягом визначено часу добровільно не привела об’єкт будівництва до вимог законодавства, інспекція архітектурно-будівельного контролю подає позов до суду. За рішенням суду самочинно збудований об'єкт підлягає знесенню з компенсацією витрат, пов'язаних із знесенням об'єкта, за рахунок особи, яка здійснила таке самочинне будівництво», - пояснив Олександр Рибак.

 
Коментарі (0)