ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїнців готують до щорічного підвищення тарифів на електроенергію

Українців готують до щорічного підвищення тарифів на електроенергію

В Україні щороку підвищуватимуться тарифи на електроенергію. Причому це підвищення буде суттєвим

 

В Україні щороку підвищуватимуться тарифи на електроенергію. Причому це підвищення буде суттєвим. Такий прогноз дав Нацбанк України у своєму інфляційному звіті за жовтень.

Згідно з прогнозом НБУ, тарифи на електроенергію в Україні щороку підвищуватимуть на 20-25%. Тільки в такий спосіб можна буде за кілька років привести вартість електроенергії до обґрунтованої ринкової ціни, йдеться у звіті Нацбанку.

Тому українцям слід приготуватися, що тариф на електроенергію у розмірі 1,44 гривні за кіловат, який їм "подарували" з жовтня 2021 року, протримається лише до закінчення опалювального сезону. Далі плату за електрику доведеться піднімати. Інакше з таким тарифом можна спричинити повний занепад енергосистеми країни.

До речі, про це говорить і член експертної ради Міненерго Геннадій Рябцев. Тариф у 1,44 гривні нижчий за собівартість електрики, він абсолютно економічно не обґрунтований і є абсолютно популістським, каже Рябцев.

Тож чим швидше в Україні піднімуть тариф до економічно обґрунтованого, а це хоча б 3 гривні за кВт-годину, тим більше шансів, що енергетиці країни вдасться вистояти. В іншому випадку, щоб відновити енергетичний сектор, доведеться піднімати тариф уже не до 3, а приблизно до 10 гривень, попереджає експерт.

Фактично, його слова підтверджуються прогнозами Нацбанку.

А от щодо тарифів на газ, то НБУ сподівається, що вже до літа наступного року на європейському ринку встановиться нормальна ціна на газ, і тарифи в Україні істотно підвищуватися не будуть.

"У наступному опалювальному сезоні тарифи на газ для населення підвищаться несуттєво, навіть з урахуванням їх приведення в імпортний паритет, а у 2023 році – не зміняться. Це також сприятиме уповільненню зростання тарифів на централізоване опалення та гарячу воду", - йдеться у звіті НБУ .

 

 

 
Коментарі (0)