ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкренерго роз'яснило, чому вимушено вимикати світло по всій країні

Укренерго роз'яснило, чому вимушено вимикати світло по всій країні

В Україні обмежують подачу електроенергії лише за умови відсутності можливості забезпечити конкретний регіон необхідною кількістю її.
В Україні обмежують подачу електроенергії лише за умови відсутності можливості забезпечити конкретний регіон необхідною кількістю її. Причиною цього можуть бути дефіцит потужності й пошкодження мереж. Якщо ж цього не робити, енергосистема може розбалансуватися – і в мережі станеться аварія, про це розповіла пресслужба "Укренерго". 
 
"Обмеження застосовуються лише тоді, коли диспетчери бачать, що до певного регіону не можна доставити обсяг електроенергії, що відповідає рівню споживання. Якщо у такий момент не використовувати обмеження, енергосистема може розбалансуватися, і в мережі станеться аварія", – йдеться у повідомленні.
 
При цьому наголошується: відключення електрики є "вимушеним кроком для балансування енергосистеми". Адже:
  • у цей час енергетики ремонтують пошкоджену ракетним обстрілом інфраструктуру магістральних мереж;
  • можливо, що саме в цей момент через пошкодження певних електростанцій є дефіцит їхньої потужності у мережі регіону, в якому застосовується обмеження.
"Також можливо, що інші регіони не можуть поділитися потужністю через те, що їхні мережі також пошкоджені. Саме тому запроваджуються тимчасові обмеження електропостачання", – пояснили в Укренерго.
 
Раніше ж в "Укренерго" розповіли, чому просять українців максимально обмежувати енергоспоживання в піковий час навантаження – із 17:00 до 23:00. Річ в експлуатованих та обслуговуваних нею магістральних електромережах, якими на довгі відстані передається струм великої напруги.
 
У деяких місцях вони мають "розв'язки" – підстанції, де стоять великі трансформатори, що знижують напругу, аби далі струм йшов до споживачів уже "дорогами обласного та місцевого значення" з меншою пропускною спроможністю. Це лінії нижчого класу напруги, якими керують оператори розподільних мереж (обленерго).
 

"Терористи намагаються розбити наші підстанції – бо так хочуть позбавити світла одразу більше людей. Якщо пошкоджено або зруйновано підстанцію, енергетики "Укренерго" одразу намагаються заживити споживачів іншими дорогами. Часто це лінії класу "польові стежки". Це енергоживлення не таке надійне, як доставлене "автобанами", і це головна причина, чому ми просимо вас про економію. Особливо у вечірні години", – пояснили в "Укренерго". 

 
Коментарі (0)