ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГВ Україні обмежать використання поліетиленових пакетів

В Україні обмежать використання поліетиленових пакетів

Забороняється виробництво, використання, ввезення (більше 50 одиниць однією особою) та оплатного чи безоплатного розповсюдження на території (крім транзиту вантажів) пакетів довготривалого розкладу

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ сьогодні оприлюднило проект закону України «Про обмеження щодо виробництва, використання, ввезення та розповсюдження в Україні окремих видів упаковки».

Документом забороняється виробництво, використання, ввезення (більше 50 одиниць однією особою) та оплатного чи безоплатного розповсюдження на території (крім транзиту вантажів) пакетів довготривалого розкладу, об’єм яких є меншим за двадцять літрів, з товщиною матеріалу менше 0,025 міліметра, та пакетів, що розкладаються, об’єм яких є меншим за десять літрів, з товщиною матеріалу менше 0,015 міліметра. 

Проблема виникла в результаті широкого використання – полімерних чи поліетиленових пакетів, період розкладу яких становить більше п’яти років. «Корисна» частина життєвого циклу таких пакетів зазвичай становить 15-20 хвилин, доки такі пакети використовуються для зберігання товару, після чого почнеться наступна, значно довша частина – 200 років на полігоні чи звалищі. За цей час поліетиленові пакети у кращому випадку розкладатимуться, виділяючи токсичні речовини, що потраплять згодом в ґрунт та воду, а в гіршому –  у разі спалювання -  в повітрі опиняться ще токсичніші речовини.

Полімерні відходи становлять 9-11 % від усіх відходів, що утворюються людством. В багатьох країнах світах запроваджено суцільну заборону на використання і навіть виробництво пакетів через численні випадки засмічення каналізації і перекриття русел річок, що призводить до повеней. У світі набирає обертів використання замість пакетів паперових та полотняних торбинок.

Сергій Купін

 
Коментарі (0)