ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЗ рахунків боржників тепер автоматично будуть списуватися кошти

З рахунків боржників тепер автоматично будуть списуватися кошти

Мін'юст України вніс правки в процедуру автоматичного арешту рахунків боржників.

 

Мін'юст України вніс правки в процедуру автоматичного арешту рахунків боржників. Починаючи з наступного місяця під загрозою можуть опинитися всі жителі України, які мають заборгованість за кредитами, не платять аліменти, штрафи і т.д.

Як відзначають фахівці, головною проблемою зараз є те, що далеко не всі боржники виконують рішення суду. В Україні виконується лише третина подібних судових рішень, тоді як в Європі це значення досягає 70%.

Поміняти ситуацію Міністерство юстиції України вирішило новим наказом. Тепер у виконавців з'явиться право заарештовувати гроші на рахунках боржників через автоматизовану систему виконавчого провадження, яка почне працювати в наступному місяці. До неї вже підключилися основні українські банки, включаючи «Универсалбанк» (в тому числі Monobank), «ПриватБанк», банк «Схід» і інші.

В даний час систему тестує більше чотирьох десятків українських банків. Ще близько дюжини організацій знаходяться на етапі переговорів для підключення до тестування. Іншими словами, понад 60 банків зможуть автоматично арештовувати рахунки боржників в майбутньому.

У Міністерстві юстиції України відзначили, що нові правила підуть на користь не тільки кредиторам, а й боржникам. А вся справа в тому, що тепер виконавці можуть блокувати на рахунках тільки суму, відповідну сумі заборгованості. Раніше виконавець міг накласти арешт на всі кошти, навіть якщо їх набагато більше, ніж потрібно для покриття боргу. А ось якщо грошей на рахунку не вистачає, можуть стягувати майно.

 

 

 
Коментарі (0)