Зворотний бік опалювального сезону

26 Квітня 2012 p. 08:40
Друкувати
«Україна Комунальна» побувала на щорічній нараді теплоенергетиків, на якій обговорювалися шляхи подальшого розвитку галузі. Президент міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» Арсентій Блащук висловив своє бачення основних проблем і шляхів їх вирішення

В Україні 15 квітня завершився опалювальний сезон. Для споживачів це означає, що влітку як завжди батареї будуть холодними, і в платіжках за комунальні послуги суми стануть меншими. «Зворотний бік медалі» зазвичай прихований від громадян. Мало хто знає, що для підприємств комунальної теплоенергетики це новий етап випробувань в прямому і переносному сенсі. Після холодів їм потрібно розрахуватися з НАК «Нафтогаз України» за спожитий енергоресурс, безперебійно надавати послуги гарячого водопостачання і виплачувати співробітникам зарплату. І все це за умови, що тарифи для населення не покривають витрат на виробництво послуги.

ІА «Україна Комунальна» побувала на щорічній нараді теплоенергетиків, на якій обговорювалися шляхи подальшого розвитку галузі. Президент міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» Арсентій Блащук висловив своє бачення основних проблем та шляхів їх вирішення:

- Про проблеми...

- Проблем у галузі чимало. Це і борги підприємств за спожитий в опалювальному сезоні природний газ за умови, що діючі тарифи покривають лише 60% витрат на виробництво послуг, і питання оподаткування, нестача обігових коштів, децентралізація системи опалення. На жаль, створеному національному регулятору поки не вдалося вирівняти ці проблеми. Ми бачимо роботу Комісії в якості партнера підприємств галузі, однак вона почала свою роботу з функцій контролю. У нас в рік по 30-40 перевірок, а тут ще додаткове навантаження в особі перевіряючих.

- Про борги за природний газ...

- Величезний збиток галузі завдає сумнозвісна постанова № 1082, якою передбачено дію спеціальних поточних рахунків. Автоматичне відрахування коштів на ці рахунки фактично паралізувало роботу підприємств, у нас не залишається грошей, щоб виплатити співробітникам зарплати, через це люди виходили на роботу раз на чотири дні.

Читайте також: Тепло за безцінь
- Про списання боргів...

- Спочатку законопроект депутатів Пеклушенка і Олійника передбачав списання боргів за газ за попередні періоди з ТКЕ у розмірі лише 1 мільярд гривень. Проте ми активно брали участь в його доопрацюванні і після набрання ним чинності. На сьогоднішній день вже списано близько п'яти мільярдів гривень. До першого липня цей процес ще триватиме. Проблема виникає при списанні боргів населення в судовому порядку. Тоді виконавча служба вимагає 10% від суми заборгованості за свої послуги.

- Про компенсацію з держбюджету...

- Зараз прийнятими змінами до закону «Про держбюджет на 2012 рік» передбачено 4,5 мільярди гривень на погашення тарифної різниці. Сума ця недостатня, оскільки не враховано вартість послуг та енергоресурсів для бюджетних організацій. Крім того, підприємства обтяжені серйозним фіскальним навантаженням, оскільки податківці змушують ТКЕ виплачувати ПДВ і податок на прибуток «живими грошима» при компенсації тарифної різниці. Кошти на сплату податків не передбачені в діючих тарифах, і відповідно, підприємства не можуть відшкодувати ці суми за рахунок споживачів.

- Про шляхи виходу зі складної ситуації...

- Ми вдруге звертаємося до Президента, а також профільного комітету парламенту, міністерства, регулятора зі своїми рекомендаціями.

Ми пропонуємо вирівняти ціни на електроенергію і природний газ для ТКЕ і населення, які використовує ці енергоносії для опалення; дозволити Нацкомпослуг встановлювати не тільки собівартість гігакалорії теплової енергії, а й тарифи на опалення і гаряче водопостачання, виключивши тим самим участь місцевої влади в процесі тарифоутворення; зменшити податкове навантаження на підприємства; встановити тарифи, які б відшкодовували підприємствам витрати на 100%, і виплатити тарифну різницю за 2010-2011 роки.

 

Підготувала Марія Цатурян

 
Коментарі (6)
Сховати коментарі
Тамара2
10 Травня 2012 p. 09:42
Ну як це списання боргів,споживачі платять,а ТКЕ списати борги.Дайте людям можливісь поставити свої котли і не буде проблем з опалюванням.Я за сезон опалювання заплатила 2500 тисячі а в квартирі було 13. І де СВОБОДА ВИБОРУ?
Сергей Светлов1
10 Травня 2012 p. 10:33
Полностью поддерживаю! Вот у меня автономка в доме - плачу, конечно немного больше (площадь около 150м2)но и теплее зато
Михаил
10 Травня 2012 p. 10:15
Вы просто не того ждали от отопительного сезона. Вам только кажется, что платили за тепло. На самом деле - вы платили за гарантию (не 100%-ную) того, что посреди зимы в 30○-градусный мороз у вас в доме не разорвет трубы. А если хочется тепла - купите масляный радиатор:-)