Тепло за безцінь

У планах міста – провести заміну тепломереж Львова та модернізацію теплогенеруючих потужностей КП «Львівтеплоенерго». При цьому влада обіцяє залишити тарифи на тепло незмінними

Львів розпочинає модернізацію системи теплопостачання. Проект вартістю 30 млн євро претендує на пальму першості у списку найдорожчих, де задіяні  10 млн євро – грантові, 20 млн євро – кредитні ЄБРР. У планах міста – провести заміну тепломереж Львова та модернізацію теплогенеруючих потужностей КП «Львівтеплоенерго». При цьому влада обіцяє залишити тарифи на тепло незмінними, а кредит погашати не за рахунок бюджету. Депутатський корпус налаштований не так оптимістично, враховуючи попередні кредити міста та загальні борги.

Як повідомив  начальник управління  інвестицій  та зовнішньоекономічних відносин Львівської міської ради Сергій Кіраль, кредитні угоди були підписані ще в 2010 році між владою Львова та ЄБРР. Термін надання кредиту – 10 років, з правом відтермінування на три роки  Це звичайна традиційна  процедура, яка декларує наміри сторін. «За цей період ми підійшли до пунктів, де проект вже починає реалізовуватись.  Останні кроки мають відбутися протягом двох тижнів. Саме тоді Львів відвідують представники ЄБРР, де ми повинні пройти погоджувальні процедури». 

Читайте також: Сектор комунального господарства багато в чому є для ЄБРР пріоритетним

На думку експертів названий проект масштабний, оскільки найбільший європейський банк інвестує в інфраструктуру Львова  велику суму коштів. Згідно угоди, у Львові відбудуться відкриті міжнародні тендерні конкурси, де, власне, обиратимуть компанії, які втілюватимуть названий проект. Звісно, до виконавців будуть задіяні певні вимоги. Зокрема йдеться про «оборот компанії, він повинен складати не меншу суму, ніж грант, компанія повинна мати досвід по виконанню  робіт у сфері теплопостачання, окрім цього гарантії банку також мають бути представлені», - пояснив Сергій Кіраль.

Перший етап модернізації системи теплопостачання у Львові розпочнеться з найбільшого мікрорайону міста – Сихова.  Саме тут за грантові кошти будуть встановлені індивідуальні теплові пункти – термостати для 55 житлових будинків. Таким чином,  мешканці будинків отримають можливість регулювати тепло відповідно до кліматичних умов.  А це надзвичайно важливо для міста, враховуючи перепади атмосферного тиску.  Окрім цього, облаштування будинків термостатами дає можливість економно використовувати теплоенергію. Якщо вже говорити про кредитні  кошти, то, власне, більша частина їх витратиться на заміну магістральних тепломереж ЛКП «Львівтеплоенерго».  

Читайте також: Енергетика завдає теплового удару

Депутатський корпус також має винести своє рішення щодо проекту, а саме затвердити його постановою. Наразі між  виконавчою владою Львова та депутатами тривають переговори, адже проект має отримати більшість голосів.  Народних обранців здебільшого турбує питання тарифів, адже не секрет, що тарифи на тепло щороку зростають, чим викликають незадоволення мешканців Львова. 

У розмові з кореспондентом депутат Львівської міської ради Ігор Гладиш (фракція ПР)  підкреслив, що «вирішальним  для депутатів стане  розмір тарифу на тепло.  З одного боку модернізація економить тепло, а із іншого – місто має погашати кредит. І якщо це припаде на бюджет, який і так хитається, можуть виникнути  труднощі». Між тим Сергій Кіраль завірив, що  «за рахунок  закладення інвестиційної складової у тарифах, розмір їх залишиться незмінним.  Якраз зараз завершуються переговори з Кабміном про включення інвестиційної складової у тарифи».   

На думку Остапа  Маланюка, депутата ЛМР від фракції Республіканська християнська партія (РХС), не все так однозначно. «До цього проекту ставлюся  прискіпливо,  оскільки  я є  противником того,  аби місто за власний кошт ремонтувало мережі, потрапляло в боргову кабалу. Наразі «Львівводоканал» проводить заміни мереж. І це при мільйонних боргах – росте пеня. Складається враження, ніби мережі відремонтують за рахунок міста, а згодом підприємство приватизують. Тому переконаний,  магістральні мережі теплопостачання потребують ремонту, але нехай дані роботи проводить приватна структура за власний кошт. Така наша позиція», - підкреслив Остап Маланюк. 

Наразі «Львівтеплоенерго»  за лютий 2012 року провело ремонт магістральної мережі по вулиці Тернопільскій. За цей період протягом кількох днів 67 будинків були відключені від подачі тепла. Станом на 30 січня 2012 року заборгованість споживачів перед ЛКП «Львівтеплоенерго» становить 101,1 млн гривень. З них бюджетних установ – 10,6 млн грн, споживачів категорії інші – 5,4 млн грн, борг населення – 85 млн грн.

Читайте також: Україна «викинула» на енергетику майже 800 млн дол.

Незважаючи на чисельні борги, тепло та гаряча вода подається в кожну оселю міста.    Фінансове питання – найголовніше для зазначеного підприємства. Якщо не вкладати в модернізацію теплових мереж кошти, то з часом їхня зношеність змусить витрачати на ремонт значно більше. У Львівській міській раді добре розуміють таке становище, тому власне і наполягають на втіленні проекту вже наприкінці квітня цього року. Депутати ЛМР наразі тільки обговорюють проект. В єдиному  позиції виконавчої влади та народних обранців  сходяться: в необхідності заміни теплових мереж. Але постає питання: за чий кошт?   

 

Дарина Вільченко, Львів

 
Коментарі (0)