ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: невтішний епілог опалювального сезону та «наполеонівські» плани метробудівців

Підсумки тижня: невтішний епілог опалювального сезону та «наполеонівські» плани метробудівців

Подієва картина минулого тижня в українському ЖКГ характеризувалася насамперед завершенням в Україні опалювального сезону. Так, очільники областей підбивали підсумки та «вимальовували» плани, щодо опалювального періоду 2012-2013 року.
Подієва картина минулого тижня в українському ЖКГ характеризувалася насамперед завершенням в Україні опалювального сезону. Так, очільники областей підбивали підсумки та «вимальовували» плани, щодо опалювального періоду 2012-2013 року.
 
Отже, у понеділок, 16 квітня, стало відомо, що ПАТ «Київенерго» почало відключення споживачів столиці від опалювання.  У першу чергу від опалення відключають житлові будинки. Відключення об'єктів соціальної сфери – дитячих садочків, лікарень і шкіл – буде здійснюватися за їхніми заявками. Протягом опалювального сезону 2011/2012 на виробництво тепла та електроенергії всі виробничі потужності Київенерго використали 2,3 млрд куб. м газу і 961 т вугілля. За цей час на ТЕЦ було вироблено близько 4,5 млрд кВт г електроенергії та відпущено споживачам 12,4 млн Гкал теплової енергії. 
 
Цього ж дня, влада Одеси заявила, що визначила пріоритетні напрямки розвитку міста до 2022 року. В планах - новий залізничний вокзал і лінія «легкого» метро. Так, згідно з планом, у місті буде створено 55 транспортних розв'язок і прокладено 37 кілометрів доріг окремо від громадського транспорту - «легкого метро» або лінії швидкісного трамвая. 
 
Наступного дня, Президент України Віктор Янукович доручив Київській міськдержадміністрації, Київській облдержадміністрації, Міністерству інфраструктури та Укрзалізниці до грудня поточного року розробити бізнес-план пілотного проекту створення приміської залізничної компанії на одному з напрямків київського залізничного вузла. Відповідно до доручення, у Києві створять окрему залізничну компанію, яка спеціалізуватиметься на приміських перевезеннях.
 
У середу, 18 квітня стало відомо, що Державна адміністрація залізничного транспорту «Укрзалізниця» починає роботу над проектом Донецького метрополітену, який будуватиметься наземним способом. Реалізація проекту в Донецьку має розпочатися не пізніше березня наступного року. Перед метробудівцями стоїть завдання відкрити першу лінію (метро) не пізніше грудня 2014 року.
 
Також, цього дня директор ЛКП «Залізничнетеплоенерго» повідомив, що у Львові завершують опалювальний сезон. Крім того, він зазначив, що заявки,які будуть надходить від бюджетних установ про продовження опалювального сезону, то в ці заклади тепло подаватимуть і надалі.
 
Цього ждня про завершення опалювального сезону відзвітували й Чернівці. За повідомленням «Чернівцітеплокомуненерго», з 15 квітня у місті завершено опалювальний сезон. Продовжується обігрів лише садочків, які мають автономні котельні.
Читайте також: Тепло за безцінь 
Наступного дня  надійшла інформація, що Міністр регіонального розвитку, будівництва іЖКГ Анатолій Близнюк заявив, що для проведення термомодернізації житлового фонду України необхідно не менше 160 млрд грн. За словами чиновника, це дозволить країні щорічно заощаджувати 5 млрд кубометрів природного газу.
 
У п’ятницю, 20 квітня стало відомо, що  «Газпром» позбавили перспектив приватизації української ГТС. Рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики, про надання доступу до газотранспортної системи України і підземних сховищ газу приватному бізнесу вкрай не вигідне «Газпрому» і фактично робить безглуздими переговори про створення двостороннього консорціуму з управління ГТС. 
В цей день, за дорученнями Президента України Віктора Януковича та Прем’єр-міністра України Миколи Азарова Державна фінансова інспекція України провела контроль дотримання законодавства органами місцевого самоврядування щодо підвищення ними тарифів на житлово-комунальні послуги. Так, у ході перевірки, з’ясувалося, що місцеві органи двох областей України (Дніпропетровська, Рівненська область) та керівничтво Керчі завищувалося тарифи для населення.
 
У цей час, директор дирекції будівництва метрополітену КП «Київський метрополітен» Олександр Охотников на прес-конференції в Києві повідомив, що темпи будівництва повинні скласти - 2 станції метро на рік. Він підкреслив, що в нинішньому році буде відкрито 2 нові станції: «Іподром» і «Теремки», а також розпочато будівництво гілки метро на Троєщину.  
Також спілкуючись з громадянами України, Прем'єр-міністр України Микола Азаров на своїй сторінці у мережі Facebook написав, що на сьогодні в Україні понад 1 мільйон 400 тисяч громадян стоять в чергах на житло. Він також зауважив, що завдання уряду і місцевих органів влади - забезпечити під ці кредити недобудоване житло, майданчики з підведеними комунікаціями.
 
У цей день, під час засідання колегії Запорізької облдержадміністрації заступник голови ОДА Петро Гончарук заявив, що опалювальний сезон у Запорізькій області пройшов без особливих проблем, однак певні труднощі все ж виникали. Крім того, він зазначив, що основною категорією боржників при розрахунках за послуги теплопостачання (323,2 млн грн) є населення.
 
Отже, будемо сподіватися, що підбиваючи підсумки опалювального сезону 2011/2012 року керівництво Мінрегіону сумлінно проаналізує помилки та зробить адекватні висновки щодо майбутнього «обігріву» українців. 
 
Анна Недогибченко
 
Коментарі (0)