ГоловнаІнтерв’юТеплоенергетика Борги за блакитне паливо «охолоджують» батареї

Борги за блакитне паливо «охолоджують» батареї

Навіть при правильному підході до тарифоутворення виникає ряд проблем, пов'язаних з недосконалістю діючих механізмів і методик.
Про проблеми теплоенергетичних підприємств в опалювальний сезон, про стосунки з національним регулятором і вартість комунальних послуг ІА «У.К.» в бліц-інтерв'ю розповів генеральний директор ОКП «Полтаватеплоенерго» Володимир Чернявський.
 
- Які основні проблеми минулого опалювального сезону?
 
Проблеми, я думаю, є спільними для всіх. Перш за все, це тарифи на послуги теплопостачання, які не покривають витрат на їх виробництво, а також заборгованість підприємств за спожитий природний газ.
 
- Що є причиною постійного зростання боргів підприємств теплової енергетики за енергоресурси?
 
Джерел формування заборгованості два. По-перше, невідповідність закупівельної ціни природного газу діючим тарифами, а по-друге, у нас, на відміну від багатьох інших регіонів, діє одноставковий тариф. Це означає, що наші споживачі розплачуються за спожиту в опалювальний сезон теплову енергію протягом усього року, а нам за газ необхідно розрахуватися відразу.
 
- Чи подавали Ви в Нацкомпослуг заявку про переведення на двоставковий тариф і про підвищення його до економічно обґрунтованого рівня? Які у вас стосунки з регулятором?
 
Процес формування комісії ще не завершений. Регулятору складно знайти висококласних готових фахівців, які розуміють особливості галузі теплопостачання. Разом з тим, ми щільно співпрацюємо з апаратом комісії, і, впевнений, знайдемо спільну мову. Поки нові тарифи нам регулятор ще не затвердив. Але, тут виникає інше питання. Навіть при правильному підході до тарифоутворення виникає ряд проблем, пов'язаних з недосконалістю діючих механізмів і методик.
Наприклад, я маю на увазі методики розрахунку втрат в теплових мережах або розрахунку витрат різних видів. Всі ці механізми вимагають перегляду і вдосконалення.
 
- Наскільки значна енергетична складова в структурі діючого тарифу?
 
До тих пір, поки тарифи на послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання встановлювали місцеві влади, структура тарифу затверджувалася за формою «витрати + рентабельність». Зараз тариф не має такої чіткої структури. Якщо говорити про збільшення частки природного газу в тарифі, то у нас вона досягає 60%.
 
- Теплопостачальні підприємства купують природний газ для надання послуг населенню за зниженою ціною - 1,3 тис. грн/куб.м. Експерти кажуть, що у зв'язку з цим підприємствам вигідно закуповувати газ, а не переходити на альтернативне паливо.
 
Так і є. Але не варто забувати, що при цьому вартість енергоресурсу, закладена в наших тарифах становить 1,04 тис. грн за кубометр. А, враховуючи, що ми щороку споживаємо більше 100 млрд кубометрів газу, можете уявити який у нас серйозний стартовий дефіцит.
Читайте також: Тепло за безцінь
Крім того, ситуація ускладнюється тим, що державні облгази в судовому порядку стягують з нас борги за енергоносії і при цьому нараховують нам за несвоєчасні платежі штрафи і пеню. Все це далеко не сприяє тому, щоб підприємство погасило свої боргові зобов'язання.
 
- Але ж у липні минулого року набрав чинності закон, яким списувалися борги і нараховані суми штрафів теплоенергетиків перед газопостачальними компаніями?
 
Так, але нас цей закон не зачепив, оскільки в ті періоди, за які списувалися борги, ми були справними платниками.
За період попереднього опалювального сезону («У.К.» - 2010-2011 років) ми розрахувалися за спожитий газ на 93%. При цьому існує проблема недофінансування з бюджету виплати підприємствам за тарифною різницею. За підсумками 2011 року суми по виплаті різниці в тарифах для нашого підприємства склали 48 млн грн.
 
 
Розмовляла Марія Цатурян
 
Коментарі (0)