ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГДепутати ухвалили законопроєкт про тарифи та надання житлово-комунальних послуг

Депутати ухвалили законопроєкт про тарифи та надання житлово-комунальних послуг

Законопроєкт розроблено з метою удосконалення норм і положень чинного законодавства у сфері надання житлово-комунальних послуг
Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроєкт № 2458 про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг. 
 
Відповідне рішення підтримали 240 народних депутатів України.
 
У пояснювальній записці говориться, що законопроєкт розроблено з метою удосконалення норм і положень чинного законодавства у сфері надання житлово-комунальних послуг, а також врегулювання питань перехідного періоду, що виникають у зв’язку із введенням в дію Закону України "Про житлово-комунальні послуги" з 1 травня 2019 року та необхідністю прийняття співвласниками усіх багатоквартирних будинків (незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком) рішень про моделі організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання та розподілу електричної енергії та природного газу).
 
Ухвалений законопроєкт передбачає:
 
1. Можливість самостійної установки загальнобудинкових лічильників коштом співвласників.
 
У разі, якщо лічильник буде встановлюватися споживачами за власні кошти, сплати відповідної частки платежів у тарифі не буде, а раніше сплачена частка буде їм відшкодована шляхом вирахування з наступних платежів за послугу.
 
В іншому випадку, загальнобудинковий лічильник буде встановлено оператором мереж у короткі терміни.
 
2. Введення диференційованих тарифів і абонплати за воду і тепло в залежності від того, хто встановлює і обслуговує вузол комерційного обліку (загальнобудинковий лічильник). Якщо власники роблять це самостійно, вони платитимуть зменшений тариф.
 
Якщо лічильник обслуговує оператор зовнішніх мереж, споживач платить абонплату в повному розмірі, якщо лічильник обслуговують співвласники за власні кошти, абонплата пропорційно зменшується.
 
3. Посилення правового захисту співвласників щодо обслуговування їх внутрішньобудинкових газових мереж.
 
Споживачі мають право самостійно обирати, хто буде обслуговувати їх мережі: оператор чи інша спеціалізована організація, що має дозвіл на виконання таких робіт.
 
Якщо споживачі такий вибір не зроблять, мережі автоматично почне обслуговувати місцевий оператор газорозподільних мереж.
 
4. Зменшення кількості платежів за послуги, які регулярно платить споживач (наприклад, розмір плати за спожите тепло в платіжці буде вказано одним рядком, так само як і плату за холодну або гарячу воду).
 
5. Обов’язок місцевої влади в прискореному режимі (до 31 грудня 2021 року) врегулювати питання відведення земельних ділянок під багатоквартирними будинками та прибудинкової території.
 
6. Впровадження можливості укладати публічні договори приєднання у сфері ЖКГ.
 
7. Покладання повноважень на органи місцевого самоврядування щодо зберігання і забезпечення доступу до технічної та іншої документації на багатоквартирні будинки і їх прибудинкові території.
 
Також, у законопроєкті прописано, що представник оператора газорозподільної системи чи іншого підприємства, з яким укладено договір з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, “має право доступу в приміщення будинку для здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання”. При цьому власник (співвласник) “зобов’язаний надати представнику оператора газорозподільних систем доступ у приміщення будинку”.
 
Коментарі (4)
Коля Пухов
04 Грудня 2020 p. 22:50
Загальнобудинкові лічильники води взагалі не потрібні. Плата за воду має нараховуватись згідно затверджених норм споживання.
Коля Пухов
04 Грудня 2020 p. 23:01
А хто повинен встановлювати квартирні лічильники води?-------------------------Вимірювання кількості проданого кожному покупцеві товару покладається на продавця, а не на покупця. Тобто, лічильники води у квартирах має встановлювати постачальник води ( він же є продавцем), а не споживач.
Коля Пухов
04 Грудня 2020 p. 23:31
Бо зараз так: якщо споживач не встановив квартирні лічильники води (звісно, за свій кошт і на свій власний ризик, бо квартирні лічильники води будинковим проектом не передбачені), то плата за воду для сім"Ї з 4-ох осіб становить приблизно 2000 грн. за місяць.----------------------------------------------------Для порівняння: плата за газ - 100 грн.; тобто, плата за воду у 20 разів(!) більша, чим за газ.
Коля Пухов
07 Грудня 2020 p. 21:24
У листопаді газ удвічи здорожчав, тобто плата за газ тепер 200 грн., а не 100.