ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаНовий договір Росії – дійсність чи «газова» гра

Новий договір Росії – дійсність чи «газова» гра

На рівні міністрів енергетики останні переговори відбулися в січні, ну а на сьогоднішній день Міністерство енергетики Російської Федерації передало українській стороні новий проект відповідного договору.

Росія передала Україні новий проект газового договору. Вчора відбулась зустріч голови Держдуми РФ Сергія Наришкіна та Прем'єр-міністра України Миколи Азарова, на якій С.Наришкін повідомив, що Росія передала Україні новий проект газового договору.

«Консультації й переговори йдуть досить активно. На рівні міністрів енергетики останні переговори відбулися в січні, ну а на сьогоднішній день Міністерство енергетики Російської Федерації передало українській стороні новий проект відповідного договору, навколо якого будуть вестися консультації», - зазначив Наришкін.

В свою чергу Прем'єр-міністр України звернув увагу Наришкіна на те, що зараз українські промисловці платять 560 доларів за тисячу кубометрів російського газу. «Ми докладаємо дуже значні зусилля, щоб знайти, перш за все, взаємовигідний і взаємоприйнятний варіант вирішення цього завдання. Рішення має бути знайдене, і в найближчі час воно має бути знайдене», - сказав Азаров.

Експерти вважають, що оскільки пропозиція про переговори України та Росії з газових питань надійшла офіційно лише зараз, є всі підстави припускати, що досі переговорів як таких ще не було. За словами  директора Центру Разумкова Валерія Чалого, українська сторона ще 12 грудня 2011 року за розпорядженням уряду створила делегацію для проведення переговорів, щоб підписати новий договір між Кабінетом міністрів України та урядом Росії про розширення співробітництва у газовій галузі.

Після чого МЗС та Міненергопром повинні були передати Кабміну директиви. Я не маю інформації про те, що директиви існують. А доки немає всіх необхідних атрибутів підтвердження ведення офіційних переговорів, говорити можна тільки про зустрічі, наприклад, керівника українського міністерства Юрія Бойка з керівником російської компанії Міллєром. Не більше цього.

Крім того, виходячи з заяви посла РФ в Україні Михайла Зурабова про лист від міністерства енергетики РФ з пропозицію продовження переговорів, офіційний статус переговори набудуть тільки зараз. І це говорить про те, що є рішення цього питання. Його не варто очікувати до закінчення президентських виборів в Росії. Одразу після цього, я думаю, рішення буде прийнято і новий документ буде підписаний… Те, що цей процес давно треба було робити офіційним і проводити його за всіма процедурами це зрозуміло. Я думаю, що це добрий знак.

 
Коментарі (0)