ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКомунальних боржників можуть почати відключати від послуг

Комунальних боржників можуть почати відключати від послуг

Боржників за комунальні послуги незабаром можуть почати примусово відключати від цих послуг.

Боржників за комунальні послуги незабаром можуть почати примусово відключати від цих послуг. Причому замок на двері не стане перешкодою: постачальникам комунальних послуг хочуть дозволити "несанкціонований доступ" в житло боржників. Тобто доступ шляхом злому дверей або вікон.

Такі перспективи вимальовуються після знайомства з текстом законопроекту №2458, який зареєстрований у Верховній Раді і вже навіть отримав схвалення профільного комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

В принципі, норма про те, що комунальні служби мають право проникати в житло будь-якого українця без дозволу господарів, мається на законодавстві і зараз. У законі "Про житлово-комунальні послуги" записано: "У невідкладних випадках, пов'язаних з необхідністю порятунку життя і здоров'я людей і / або майна ... може бути здійснений доступ до житла, іншого об'єкта нерухомого майна без отримання згоди його власника (користувача) (несанкціонований доступ) для проведення огляду та ліквідації або запобігання аварії ".

Тепер статтю пропонується доповнити: "У невідкладних випадках, пов'язаних з необхідністю порятунку життя і здоров'я людей і / або майна, а також для обмеження (припинення) надання комунальної послуги ..."

Експерти в житлово-комунальному господарстві вважають таку норму неприпустимою.

"Не можна проникати в житло без санкції суду, щоб відключити його від комунальної послуги. Приватна власність є непорушною, не можна в неї проникати, крім як за рішенням суду або коли правоохоронні органи переслідують злочинця. Працівники комунальних служб теж можуть проникнути в житло, якщо там аварія - щоб ліквідувати її або запобігти. Але проникати, щоб відключити за борги - це людоїдська норма, по-іншому я її назвати не можу. У нас існує проблема, пов'язана з неможливістю стягувати заборгованості за комунальні послуги. У нас непрацююча судова система і в три рази більше непрацююча система виконання судових рішень. І проблему в цій непрацюючій сфері вирішили перекласти на комунальників. В даному випадку існують дуже великі ризики і спокуси для постачальників комунальних послуг - вирішувати, що ми повинні робити, скільки повинні платити і т.д. ", - говорить глава Асоціації професійних управителів нерухомістю, кандидат юридичних наук Андрій Никончук.

У той же час Андрій Никончук сказав, що на його запитання про скандальну нормі глава Міністерства розвитку громад і територій Альона Бабак відповіла, що здивована її появою в проекті закону.

"Міністр Альона Бабак презентувала план роботи міністерства на п'ять років, і я сказав якраз про цей закон - що це людоїдська норма. Вона відповіла, що її дивує поява цієї норми в законі, що спочатку про неї мова не йшла", - розповідає Андрій Никончук.

Уже зараз юристи сумніваються в конституційності такої норми.

"Слід зазначити, що право на несанкціонований доступ до житла вже передбачено чинним законодавством - ст. 30 Конституції України та ч. 4 ст. 29 Закону України" Про ЖКП ". Законопроектом №2458 пропонується розширити перелік випадків, при яких у працівників комунальних служб виникає право несанкціонованого доступу в будинки і квартири громадян. Несанкціонований доступ в будинку для запобігання аварій повністю виправданий нагальною потребою і відповідає положенню ст. 30 Конституції України, оскільки в разі аварії м жет постраждати майно сусідів. А ось надання такого права для відключення від комунальних послуг за борги цієї статті Конституції, на мій погляд, не відповідає, оскільки не може бути наслідком існування невідкладних випадків. Крім того, надання такого права працівникам комунальної сфери може призвести до зловживань . Адже повторне підключення коштуватиме грошей, а судитися, щоб довести незаконність відключення, - теж довго і дорого. Подібна судова тяжба може зайняти від 2 місяців до півроку. Хто зможе так довго перебувати без світла і тепла, без води і каналізації? "- каже Дмитро Лазебний, адвокат юридичної фірми" Ільяшев і Партнери ".

Юрист уточнив, що подібні норми, звичайно, практикуються в деяких країнах, проте в якості прикладу зміг привести тільки авторитарні - Росію і Білорусь.

 

 
Коментарі (0)