ГоловнаПублікаціїАналітика «Комунальний болт-2016»: «несерйозні» підсумки минаючого року

«Комунальний болт-2016»: «несерйозні» підсумки минаючого року

У ці новорічні святкові дні, коли споживачі комунальних послуг та працівники комунальних підприємств перетворюються на звичайних людей, «У.К.» пропонує трішечки посміхнутися та згадати події 2016 року у ЖКГ та довкола нього у трішки несерйозному ракурсі
Спливають останні дні, години та секунди року дві тисячі шістнадцятого, який запам’ятається нам бурхливими, сумними та веселими, неоднозначними та суперечними  подіями. У ці новорічні святкові дні, коли споживачі комунальних послуг та працівники комунальних підприємств перетворюються на звичайних людей, сповнених надій на краще життя в наступному році, «У.К.» пропонує вам трішечки посміхнутися та згадати події, що сталися у 2016 році в житлово-комунальному господарстві та навколо нього, у трошки незвичному, несерйозному ракурсі.
 
Тож, шановне товариство, п'яту церемонію вручення нагород за найсумнівніше досягнення в галузі ЖКГ та суспільному житті «Комунальний болт-2016» оголошується відкритою! 
 
У номінації «Сказав як відрізав» переміг та заслужено отримує «Комунальний болт» Прем’єр – міністр України Володимир Гройсман, який не знітився перед криками  «Ганьба» депутатів фракції Радикальної партії під час голосування за його кандидатуру на засіданні Верховної Ради та достойно їм відповів - "Я вам покажу, що таке управління державою". І дійсно досить скоро показав Володимир Борисович як треба управляти країною, принаймні розмовляти з підлеглими урядовцями. "Ти ще раз так скажеш, я тебе вижену звідси ... Ти зрозумів мене ?!", - ця фраза, адресована віце-прем’єру Геннадію Зубку поза всяким сумнівом, приклеїться до Гройсмана на довгі роки. На жаль, нова плеяда можновладців в цьому відношенні повністю копіює модель поведінки своїх попередників. Здавалося б, Володимир Гройсман ... Демократ, реформатор, політик нової генерації. І тут «я тебе вижену звідси ... Ти зрозумів мене»… Здається, після отримання влади назовні поліз реальний Гройсман, якому так хочеться бути схожим на того ж Леоніда Кучму зразка 2003 року.
 
У номінації «ПОПУліст року»  переміг народний депутат з партії «Простих людей» Сергій Каплін, полум’яний борець з Арсенієм Яценюком та «свавіллям» комунальників, який в найлютіші морози в січні-лютому 2016 року організував на Хрещатику "Тарифний майдан". Активісти цього явища, які в основному складалися з осіб без постійного місця проживання та осіб, яким більш цікавий акциз на алкоголь, ніж тарифи на газ,  цілодобово перебували  в наметовому містечку, відстоюючи, як вони були впевнені,  інтереси всіх простих українців, які не можуть оплатити нові, надмірно високі комунальні тарифи. Разом з вимогами скасування ренти, ПДВ, націнок на вітчизняний газ та зменшення тарифів на комунальні послуги, активісти вимагали відставки і покарання для Уряду Яценюка, влаштували акцію під гаслом «Кролям місце в клітці, а не в Кабміні», окрім цього під Верховною Радою Сергій Каплін та однодумці  влаштували виставку кролів. 
 
У номінації «Зачем Володька сбрил усы»  «Комунальний болт» дістається Войцеху Балчуну, польському підприємцю та відомому панк-рок музиканту, засновнику та гітаристу польського гурту Chemia, який 20 квітня 2016 року був призначений Кабінетом Міністрів України головою правління ПАТ «Укрзалізниця». Щоб отримати цю посаду на конкурсі відомий польський рокер змушений був поголитися та вкоротити собі свого панківського «хаєру», щоб виглядати презентабельно. А чим Ви, шановні читачі, ладні пожертвувати заради отримання посади голови правління найбільшого державного монополісту України, який є оператором 80% пасажирських та майже 70% вантажоперевезень в Україні, та зарплати більше мільйона гривень?
 
У номінації «Коннор МакЛауд року» перемагають вітчизняні ЖЕКи, які попри всі запевняння та обіцянки урядовців та депутатів реформувати систему надання послуг з утримання будинків та прибудинкових територій, продовжують нібито надавати  віртуальні послуги мешканцям багатоповерхових будинків, натомість отримуючи від останніх реальні гроші у вигляді плати за такі нібито послуги. Дедлайн ЖЕКів, намічений на 1 липня 2016 року, так і не стався. Народні депутати, ухваливши відповідний закон 14 червня,  вирішили, що мешканці багатоповерхівок відтепер повинні створити ОСББ чи укласти угоди з якоюсь комунальною компанією на обслуговування будинку вже не до 1 липня 2016 року, а до 1 липня 2017-го. Закон передбачає, що нинішні комунальні ЖЕКи також зможуть взяти участь у конкурсах на обслуговування багатоповерхівок. «Очень трудно менять ничего не меняя, но мы будем»…
 
У номінації «Прорив року» премію «Комунальний болт-2016» отримує прорив трубопроводу, що стався у центрі Києва 23 травня. В самому  центрі столиці на вулиці Прорізній прорвало трубу так, що напором води пошкоджені десять автомобілів, а в деяких місцях вирваний асфальт. В результаті прориву труби назовні бив фонтан з гарячою водою, а вирвані з-під асфальту камені пошкодили припарковані поруч 10 автомобілів. Рух автотранспорту на Прорізній вулиці було перекрито майже на пів доби. 
 
У номінації «Крадії - стахановці року» перемагають два доволі не бідних працівника  місцевого підприємства у Нововолинську, які за дві доби викрали аж 15 люків (до цього рекорд крадіжки люків був 9 люків), але в процесі в процесі крадіжки їх зафіксувала камера відеоспостереження, відтак крадії – стахановці понесуть справедливе покарання. 
 
У номінації «Обіцяти – не означати одружитися» одноосібно переміг та заслужено отримує «Комунальний болт – 2016» екс-голова лава Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі, який заявив про свою відставку 9 листопада. За час своєї роботи керівником адміністрації «останній джигіт» виконав лише 14 з 34 своїх обіцянок. Серед найважливіших обіцянок, які виконані Саакашвілі за час його діяльності, виділені створення центру адміністративних послуг в Одесі, проведення прийому громадян та робочих зустрічей в наметі на трасі Одеса - Рені, облаштування блокпоста під Маріуполем для підрозділу "Шторм". Крім того, в актив главі адміністрації записали те, що він назвав імена чиновників-корупціонерів і не перейшов на роботу в уряд, як і обіцяв. Але водночас Саакашвілі побив  рекорд будь-якого українського політика за кількістю наобіцяного. Він обіцяв їздити на громадському транспорті до тих пір, коли Київ не виділить кошти для ремонту доріг в регіоні, але журналісти  часто помічали  його на дорогому позашляховику. Обіцяв новий аеропорт на базі військового аеродрому в 50 км від Одеси, куди будуть літати лоукост, - але не закінчені роботи навіть в нинішньому. Обіцяв зробити Одесу столицею Чорного моря, але за рік губернаторства в місті і в регіоні мало що змінилося. Звичка обіцяти зіграла з Саакашвілі злий жарт. Він обіцяв, що чиновництво в Україні зміниться. І ми повірили, що це можливо, а нас знову обманули….
 
Взагалі, протягом 2016 року з житлово-комунальною галуззю, працівниками комунальних підприємств та споживачами, всім суспільством сталося багато курйозних, смішних та непересічних подій. Головне – це те, що попри війну ми з вами посміхаємося та маємо надію на краще майбутнє – зі світлом, теплом, водою в оселях! З Новим 2017 роком! 
 
Коментарі (3)
Коля Пухов
28 Грудня 2016 p. 20:25
ЖЕКи перейменували у "керуючі компанії", наче не споживачі платять ЖЕКам, а навпаки. Бо якось нелогічно за гроші споживачів ними ж і керувати.
Коля Пухов
04 Січня 2017 p. 22:49
Невже на платіжках не можна відвести достатньо вільного місця спеціально для касового відбитку? Щоб відбиток не накладався на інший текст або рекламу? Чомусь із касовим відбитком у Ощадбанку завжди проблема: або його ставлять на окремому сіренькому із дірочками папіросному папірці майже нерозбірливо, або, ще гірше, на квитанції поверх інших записів та нарахувань, - тоді нерозбірливими стають також і ці записи.
Коля Пухов
14 Січня 2017 p. 22:05
Як ви думаєте, для чого провадяться постійні зміни формату платіжок? Я думаю, що це робиться з метою подальшого приписування штучних боргів споживачам. ---------------------------------------------------------------------------------Часто при зміні форми платіжок споживачам штучно приписується борг, якого довести помилковість досить непросто, адже нові і старі форми платіжок, як правило, мають різні реквізити. Так, наприклад, АК "Київводоканал", при запровадженні нової форми платіжки ,починаючи з травня 2016 р. , штучно, просто так від стелі, поприписував борги побутовим споживачам. Далеко не всі добилися, щоб "помилково" приписаний борг не зазначався у платіжці. Тепер "Київводоканал" вимагає , щоб споживач у свій робочий час брав відпустку за власний рахунок і привозив до них оплачені квитанції та їх ксерокопії , і тоді споживач матиме можливість написати заяву про скасування штучного боргу... .Тобто, споживач на рівному місці, без ніякої своєї вини витрачає час, гроші і нерви, і ніякої компенсації йому за це не передбачено.