ГоловнаКоментаріЖитлоКвартира орендована може стати власною через 15 років

Квартира орендована може стати власною через 15 років

Орендуючи квартиру упродовж 15 років, українці зможуть стати її власниками. Подібну ініціативу виявила Державна іпотечна установа, розробивши програму оренди житла з правом викупу.

Детальніше про її умови розповів голова правління ДІУ Валентин Рибачук.

Експерт пояснив, зараз середня вартість оренди квартири в Києві – 2,146 тис. грн за місяць, в інших великих містах – 1,516 тис. грн. За 15 років орендар виплачує повну вартість орендованого приміщення, а значить може претендувати на квартиру.

Наразі цю програму розглядають фахівці Міністерства фінансів, і якщо вони підтримають таку ініціативу в цьому році, то вже в наступному українці матимуть змогу отримати за нею житло. Природно, що в першу чергу це будуть працівники бюджетних галузей.

Читайте також: Оренда державного житла без права викупу не за горами

Валентин Рибарук запевнив, що всі програми іпотечного кредитування, які були зініційовані до цього моменту, працюють. Згідно зі статистикою, за сприяння Державної іпотечної установи тільки цього року отримали житло 935 сімей. Посадовець зазначив, що завдяки ініціативам, подібним до їхньої програми оренди житла з правом викупу, багато країн змогли подолати житлову кризу.

Голова правління також докладно пояснив умови цієї програми, згідно з якими житло переходить у повну власність орендаря після 15 років оренди. Оплата здійснюється раз на місяць. Перший внесок не виплачується в тому випадку, якщо розміри житла не перевищують 40 кв. м на людину. Якщо ж метраж квартири буде великим, при заселенні окремо доведеться доплатити різницю. Договір буде розірваний в односторонньому порядку без компенсації, якщо орендар не буде платити за житло упродовж 180 днів або заборгує за комунальні послуги.

Читайте також: «Оренда з правом викупу» - готова для населення

Вже зараз на українському ринку нерухомості є 18 тисяч квартир, які підходять під цю програму.

За попередніми підрахунками, в черзі на квартиру сьогодні перебуває близько 1,3 тис. громадян. Хто ж з них зможе першим отримати житло за програмою оренди житла з правом викупу, Державна іпотечна установа буде визначати згідно з документами від відповідних служб, які надійдуть до них.

За матеріалами independent-news

 
Коментарі (0)