ГоловнаГоловнеБудівництвоНедобудови впадуть в ціні

Недобудови впадуть в ціні

Ощадбанк вивчає постанову Кабміну, компонує пакет документів і 11-12 травня їх перелік вже буде готовий. Після 15 травня ця схема буде реально працювати.

ПАТ «Державний ощадний банк України» (Ощадбанк) до 13 травня розробить перелік документів, необхідних для участі в програмі «Доступне житло», за якою населенню будуть видаватися кредити на покупку житла під 3% річних у гривні терміном на 10-15 років, повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

«Ощадбанк сьогодні вивчає постанову Кабміну, компонує пакет документів і 11-12 травня їх перелік вже буде готовий. Після 15 травня ця схема буде реально працювати», - сказав він.

За словами Міністра, після 9 травня на сайті Мінрегіону буде розміщена інформація по перших 100-200 житловим будинкам, які будуть приймати участь в програмі.

Міністр повідомив, що на сьогоднішній день поки що лише Ощадбанк виявив бажання взяти участь в даній програмі.

Анатолій Близнюк також повідомив, що спочатку програма «Доступного житла» орієнтована на населення, що потребує поліпшення житлових умов, тобто, згідно з чинним законодавством, черговиків.

«Сьогодні 1,136 млн людей стоїть в черзі і навіть якщо 10% з них складе молодь, яка зможе оплачувати ці 3%, то це вже 113,6 тис. чоловік. Передбаченого на реалізацію цієї програми в цьому році 1 млрд грн вистачить, щоб забезпечити 30 тис. сімей. Тому люди без черги також можуть брати участь в цій програмі. Ми будемо працювати і з ними», - сказав Міністр. При цьому він додав, що передбачена можливість покупки житла в будь-якому регіоні України, а не тільки за місцем прописки.

«Людина буде укладати договір з банком, банк - з забудовником. Тобто, схема виглядає таким чином: людина - банк - забудовник, щоб ніяких чиновників не було в цьому процесі. Всі інші в цьому процесі, зокрема Мінрегіон і обладміністрації, виступають виключно в ролі помічників, що зв'язують людину з банком і будівельником», - сказав пан Близнюк. При цьому, за його словами, укладає договір із забудовником банк буде сам контролювати терміни завершення будівництва.

Анатолій Близнюк також повідомив, що при міністерстві створена міжвідомча комісія, яка буде приймати пропозиції від регіонів, забудовників, працювати з банками.

«17 травня я проведу нараду за участю забудовників і банкірів. І ми вже чітко будемо розуміти, як реалізовувати цю програму», - сказав міністр.

За словами Анатолія Близнюка, на підтримку цієї програми вже висловилися губернатори Дніпропетровської, Вінницької та Сумської областей. «Я вже переговорив з губернатором Дніпропетровської області, він готовий сприяти в реалізації пілотного проекту в цьому регіоні. Таку ж готовність озвучили губернатори Вінницької та Сумської області», - сказав він.

Анатолій Близнюк також додав, що в разі успішності даної програми, вона буде реалізовуватися і в 2013 році.

 
Коментарі (0)