ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняООН допомагає Прикарпаттю з енергоефективністю

ООН допомагає Прикарпаттю з енергоефективністю

На Прикарпатті відбувається підготовка проекту "Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні"

Це спільний проект Програми розвитку ООН, Глобального екологічного фонду та Міністерства аграрної політики та продовольства України. Нині, відзначають фахівці, наша держава є однією з найбільш енергетично-неефективних країн світу.

Експерти відзначають, що це стосується не лише промисловості, але й комунального господарства. Україна має величезні ресурси біомаси. Щорічно на полях спалюють близько 40 млн т соломи та інших залишків сільського господарства.  Даний проект, дозволить використовувати такий ресурс для опалення та подачі гарячого водопостачання.

Фахівці запропонували Прикарпаттю альтернативний шлях вирішення проблеми енергозбереження. Це вирощування так званої енергетичної верби. За своєю енергетичною цінністю вона близька до вугілля. Зі 100 т такої сировини одержують 45 т екологічного палива.

У Івано-Франківській області, вже діє підприємство, де цю рослину почали вирощувати ще у 2008 році. У селі Турка Коломийського району є плантація у 100 га. Спільний проект щодо створення парку «енергетичної верби» команда фахівців планує розробити вже за наступні кілька місяців. У випадку його затвердження, Глобальний екологічний фонд надасть фінансову підтримку на суму 1,5 млн дол. Реалізація проекту запланована на 2013 – 2017 рр. 

 
Коментарі (0)