ГоловнаПублікаціїНадзвичайні подіїРеволюційні дії знищують обличчя Києва

Революційні дії знищують обличчя Києва

Вчора у Києві відбулися масові сутички прихильників Євромайдана з міліцією. Важкі травми отримали представники обох сторін, а центр столиці піддався серйозному руйнуванню.

Силовий характер події, які ось вже два місяці відбуваються на головній площі країни - київському Майдані незалежності, набули вчора після проведення Народного віче. Українці, які підтримують Євромайдан, о 12.00 прийшли на мітинг у масках, шоломах, карнавальних костюмах, а також у марлевих пов'язках, висловлюючи протест щодо нових правил проведення мітингів. Нагадаємо, нові норми громадських зборів закріплені законопроектом №3879 та передбачають штрафні санкції у розмірі до 5 тис. грн за участь в акціях з закритим обличчям і в шоломі. За даними МВС, брати участь у Народному віче вийшло близько 10 тис. чол, а організатори заходу нарахували 100 тис. українців на Майдані.

Не досягнувши від опозиційних політичних сил - організаторів віче задоволення своїх вимог (мітингувальники вимагали назвати лідера організованого народного опору, а також оголошення конкретного плану подальших дій), частина демонстрантів попрямувала в урядовий квартал, вже кілька місяців заблокований внутрішніми військами та «Беркутом».

Проміжок вул. Грушевського на виїзді до Європейської площі біля стадіону «Динамо» ім. Лобановського став епіцентром подальших подій, де дорогу протестувальникам перекрили автобуси міліції, за якими вишикувались загони внутрішніх військ. Мітингувальники, не дивлячись на попередження і спроби опозиційних лідерів врегулювати ситуацію, пішли на зіткнення з військами.

Активне силове протистояння тривало до 6.00 ранку сьогоднішнього дня. Проти протестувальників застосовувалися світло-шумові гранати, сльозогінний газ, водомети і гумові кулі. Демонстранти кидали в міліціонерів коктейлі Молотова, каміння з бруківки. Барикади і огорожі демонстранти будували з тротуарних огорож, залізних лавок з тролейбусної зупинки.

За даними Департаменту охорони здоров'я Київської міської держадміністрації, станом на 6.00, до лікарів бригад екстреної медичної допомоги звернулося 103 учасника акції протесту, з них 42 - госпіталізовано, 4 людини отримали травми крайнього ступеня важкості. Військові також скаржаться на велику кількість постраждалих. Так у МВС повідомили про більш ніж 70 постраждалих правоохоронців. 40 працівників органів внутрішніх справ госпіталізовані. Спалений 4 миллицейских автобуса, 2 військових вантажних автомобіля та один легковий.

Київ «отримав» не менш серйозні травми. Зокрема, елементи благоустрою міста вчора активно використовувалося як засіб силового протистояння. Так, вивернута історична бруківка на Європейській площі і невеликій ділянці вул. Михайла Грушевського.

Європейська площа, - первісне місце проведення знаменитих столичних кінних ярмарків, а також культурний центр Києва з появою на ній театру, була заснована на початку 19 століття. Перші назви - Кінна площа, потім носила назви Театральної, Царської, Європейської площі. У радянський час площа носила назву Третього інтернаціоналу, в період окупації - Гітлерплац, після перемоги у ВВВ - називалася ім'ям Сталіна. Історична назва «Європейська» їй була повернута з набуттям Україною незалежності у 1991 році. Бруківку на ній почали укладати в 1805 році за проектом київського архітектора Олександра Меленського.

 

Крім того, розбитий навіс на тролейбусної та автобусної зупинки, спалена права каса біля входу на стадіон «Динамо», а також вогнем знищено кіоски з сувенірною продукцією. Мітингувальники розібрали кілька десятків метрів огорожі стадіону, яку використовували для будівництва барикад проти внутрішніх військ.

Після застосування водометів, Європейська площа, вкрита водою в 10-градусний мороз, перетворилася на суцільний каток. Не дивлячись на те, що опозиція засудила силовий характер протесту, поки що ні організатори акції Євромайдану, ані міліція не перешкоджають демонстрантам у нанесенні збитків міським елементам благоустрою. Станом на 10.00 протестувальники продовжували розбивати бруківку на Європейській площі, готуючись до подальшої ескалації силового протистояння. 

Джерело фото: Українська Правда, gazeta.ua

 
Коментарі (1)
Олена1
20 Січня 2014 p. 13:59
Сердце кровью обливается. И это европейский город!!!