ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГРішення про підняття тарифів на електрику визнали незаконним

Рішення про підняття тарифів на електрику визнали незаконним

Окружний адміністративний суд міста Києва вирішив, що постанова НКРЕКП про поетапне підвищення тарифів на світло була прийнята з перевищенням владних повноважень.

Окружний адміністративний суд міста Києва визнав незаконним і нечинним з моменту прийняття постанову НКРЕКП від 26 лютого 2015 року № 220 «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню». Таке рішення було прийнято 8 вересня у справі № 826/6876/15. Його текст опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Суд задовольнив заявлені позовні вимоги частково. Постанова НКРЕКП незаконна, оскільки згідно діючої на момент його прийняття редакції частини 2 ст. 12 Закону україни «Про електроенергетику» виключні повноваження по встановленню тарифів на електроенергію були тільки у Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ). При цьому такі повноваження були надані НКРЕКП тільки Законом № 514-VIII від 4 червня 2015 року, який набув чинності 16 липня 2015 року.
 
Також суд зазначив, що повноваження, надані суб'єкту саме законом, можуть бути змінені у бік зменшення або можуть бути надані іншій особі тільки законом, а не підзаконним нормативно-правовим актом.
 
Таким чином, оскаржувана постанова НКРЕКП про поетапне підвищення тарифів прийнята з перевищенням владних повноважень, встановлених законом, а саме, ч. 2 ст. 12 Закону україни «Про електроенергетику» та ст. 3 Закону «Про природні монополії».
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», узаконення діяльності Нацкомісії в сфері енергетики стане реальним ударом по корупції в цій сфері. Але за умови, що закон про діяльність і статус НКРЕКП буде відповідати міжнародним стандартам.
 
Коментарі (0)