ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Тепловики отримають 30 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах - Шмигаль

Тепловики отримають 30 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах - Шмигаль

Теплокомуненерго отримають 30 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах. Про такі цифри під час години запитань до уряду розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль
Теплокомуненерго отримають 30 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах. Про такі цифри під час години запитань до уряду розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє ІА "Україна Комунальна".
 
"Уряд працює над компенсацією різниці у тарифах за попередній період, а також реструктуризації заборгованості, яка існує на цих підприємствах. Понад 30 млрд грн буде перераховано теплокомуненерго, щоб цю різницю компенсувати", - сказав Шмигаль.
 
За його словами, процес відбувається у рамках зобов'язань уряду відповідно до положень меморандуму з місцевими головами, який був підписаний взимку цього року.
 
"Відповідно до закону 1639 "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу", створено територіальні комісії та визначено методику визначення різниці у тарифах. Ця різниця у тарифах буде верифікована, після чого теплокомуненерго зможуть отримати компенсацію. Ці кроки дозволять оздоровити фінансовий стан та здійснити модернізацію. Місцева влада отримає інструмент, завдяки якому можна збалансовано розв'язати питання з тарифами", - вказав прем'єр-міністр.
 
Нагадаємо, наприкінці липня голова Парламенту Дмитро Разумков підписав Закон України "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу" (законопроєкт №3508-д). 27 серпня його також підписав президент.
 
Закон має врегулювати ситуацію із заборгованістю на ринку природного газу, що виникла внаслідок різкого підвищення тарифів. Водночас. у законі йдеться не про безпосередню реструктуризацію, а лише про верифікацію боргів
 
Передбачено:
 
- перенесення розрахункової дати з 1 липня 2016 року на 1 червня 2021 року;
- встановлення однакових умов для врегулювання пені/штрафних санкцій підприємствам теплоенергетики та водопровідно-каналізаційного господарства;
- удосконалення механізму забезпечення виконання зобов’язань надавачів послуг усіх форм власності за договорами реструктуризації заборгованості із залученням органів місцевого самоврядування;
- уточнення процедури реструктуризації боргів суб’єктів господарювання, які розташовані на території Донецької та Луганської областей на період проведення Операції об’єднаних сил.
 

Згодом для перевірених державою сум, які підлягають компенсації, під контролем Міністерства фінансів будуть визначені джерела погашення. 

 
Коментарі (0)