ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійУ наступному році треба буде укладати окремі договори на вивіз сміття – законопроект

У наступному році треба буде укладати окремі договори на вивіз сміття – законопроект

З 1 січня 2013 року планується зобов’язати громадян України, іноземців та осіб без громадянства укласти договори на вивезення побутових відходів з юридичною особою...

У Верховній Раді зареєстрований законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поводження з відходами» (№ 10075 від 17.02.2012).

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, його розроблено з метою розвитку в Україні сфери поводження з відходами, запровадження новітніх технологій утилізації відходів, максимального повторного їх залучення у господарський оборот як вторинних ресурсів та альтернативного джерела енергії, а також стимулювання екологічних інвестицій.

Відповідно до запропонованих змін, у Законі України «Про відходи» до переліку законодавчо регламентованих операцій поводження із відходами додається їх сортування і перероблення, а також визначається поняття відходів як вторинної сировини. Відповідно до цього визначення, відходи як вторинна сировина – це відходи, придатні для використання в якості вторинних матеріальних чи енергетичних ресурсів.

Окрім цього пропонується визначити поняття «джерело утворення побутових відходів» – об’єкт, на якому утворюються побутові відходи (житло, установа, організація, територія).

Також законопроектом пропонується з 1 січня 2013 року зобов’язати громадян України, іноземців та осіб без громадянства укласти договори на вивезення побутових відходів з юридичною особою, яка в установленому порядку визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів на території за місцем їхнього проживання; вносити в установленому порядку плату за надані послуги з вивезення побутових, перероблення та захоронення відходів; забезпечувати роздільне збирання побутових відходів.

Окрім цього, в законі прописується норма, відповідно до якої юридичні особи, які в установленому порядку визначені  виконавцями послуг на вивезення побутових відходів на певній території, забезпечують їх роздільне збирання.

Також передбачається введення норми, відповідно до якої житлові масиви і внутрішньодворові території, дороги загального користування та інші об'єкти благоустрою населених пунктів обладнуються контейнерними майданчиками, урнами для побутових відходів.

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (1)
Vlad
19 Лютого 2013 p. 23:05
На мою думку , цей законопроект буде дуже корисним . Це дуже хороша ідея , думаю більшість громадян погодяться зі мною . Але на мою думку в першу чергу потрібно обладнати новою технікою діючі підприємства по переробці сміття , і розширити їх . Потім , звісно , потрібно залучати більше техніки для вивезення сміття . На кожній вулиці встановити як мінімум три мусорні контейнери ; в селищах і невеликих хуторах вивозити мусор хоча б раз в сім днів . Також можливо зробити замовлення на вивіз сміття , ось дві силки , на яких можна ознайомитись з інформацією : http://musor-kill.ru/ і http://musor-city.ru/