ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїнському газопостачанню потрібний «рятувальний круг»

Українському газопостачанню потрібний «рятувальний круг»

Україні не вистачає палива, щоб забезпечити громадянам теплу зиму. Врятувати ситуацію може тільки імпорт газу зі Словаччини. Тому зараз Кабмін посилено працює над збільшенням обсягу реверсних поставок.

Україні не вистачає газу, щоб пережити зиму в теплі. Нестача «блакитного» палива складає приблизно 6 млрд кубометрів. Ця цифра може змінюватися в залежності від того, якими обсягами газу буде забезпечувати Україну Словаччина. Про це на брифінгу повідомив Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан, передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ.

Пан Продан нагадав, що Кабінет Міністрів на попередньому засіданні ухвалив рішення про скорочення обсягів використання газу в промисловості на 30%, по підприємствам теплокомуненерго - на 30% і бюджетним організаціям - на 10%. 

«Той обсяг, якого на сьогоднішній день недостатньо для проходження осінньо-зимового періоду, становить близько 6 млрд кубічних метрів газу на весь період 2014-2015 років», - сказав він. 
Також, глава відомства додав, що Кабмін зараз працює над питанням збільшення реверсних поставок. «І ця цифра недостачі може змінюватися в залежності від того, які обсяги газу будуть у нас споживатися з території Словаччини», - підсумував пан Продан. 
 
 
Що стосується ціни «блакитного» палива, Міністр стверджує, що закупівельна ціна в будь-якому випадку буде значно нижча, ніж у російського «Газпрому».
 
Нагадаємо, 16 червня ВАТ «Газпром» переказав НАК «Нафтогаз України» на режим передоплати за газ. Російський монополіст пояснив рішення хронічними неплатежами Києва. 
 
Тоді ж після провалу «газових» переговорів, Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості, а також Міністерству юстиції підготувати законопроект про надзвичайний стан в енергетиці. 
 
4 липня Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроект про особливий період у паливно-енергетичному комплексі. Зазначеним законопроектом дозволяється обмежувати енергопостачання компаніям паливно-енергетичного комплексу. Також законопроект надає право Кабміну визначити перелік підстав, за яких можливе припинення або обмеження газопостачання кінцевих споживачів.
 
Коментарі (0)