ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна та Росія шукають газове майбутнє

Україна та Росія шукають газове майбутнє

Україна та Росія обговорюють перспективи довгострокового співробітництва у газовій сфері.

Нещодавно у центральному офісі ВАТ «Газпром» відбулася робоча зустріч голови правління компанії Олексія Міллера та Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойко.

«На зустрічі розглядалися перспективи довгострокового партнерства в газовій сфері. Крім того, було приділено особливу увагу питанням забезпечення безперебійного транзиту російського газу по території України споживачам Європи, з урахуванням резервів газу в підземних сховищах газу України», - йдеться у повідомленні.

Також стало відомо, що Президенти України та Росії Віктор Янукович та Володимир Путін планують 18 грудня провести зустріч у Москві для обговорення питання двостороннього співробітництва у газовій сфері. Зокрема, про це повідомив посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов.

Читайте також: Україна розраховує на доступ до російської ГТС

«Робота над порядком та змістом цієї зустрічі зараз триває, а зустріч відбудеться лише у тому випадку, якщо буде про що домовитися», - розповів пан Зубар.

Він підкреслив, що така зустріч може відбутися лише в тому випадку, якщо у газовій сфері будуть досягнуті конкретні домовленості.

«Сам факт поїздки буде означати, що ми наблизилися серйозно до того, аби вийти на практичні домовленості. Цей візит буде організовано з тією метою, аби зафіксувати цю домовленість не лише рукостисканням, але й підписанням документів. Я маю на увазі домовленість, в тому числі і в енергетиці», - зазначив посол.

Нагадаємо, що подібні домовленості в газовій сфері Віктор Янукович обговорював з главами Росії та Туркменістану, 5 грудня під час засідання Ради глав держав Співдружності Незалежних Держав.

Читайте також: Газова залежність України: міф чи реальність?

Слід зазначити, що Міністр енергетики Юрій Бойко неодноразово заявляв про те, що Україна вже поінформувала Росію про намір у 2013 році знизити імпорт російського газу з 27,5 млрд куб. м до 18 млрд куб. м. Однак офіційної заявки на закупівлю в наступному році 18 млрд куб. м. газу НАК «Нафтогаз України» ще не подав.

Як повідомляла раніше «Україна Комунальна», в січні-листопаді поточного року Україна скоротила транзит російського газу на 21,2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 72,6 млрд куб. м. У листопаді обсяг транзиту зменшився до 5,8 млрд куб. м з 6,4 млрд куб. м у попередньому місяці.

За матеріалами: Дзеркало Тижня

 
Коментарі (0)