ГоловнаСпецпроектиОпалювальний сезон 2023-2024Українці не вірять в готовність до опалювального сезону - опитування

Українці не вірять в готовність до опалювального сезону - опитування

Попри численні запевняння і навіть запуск тепла до об’єктів соціальної сфери, українці не вірять в повну готовність своїх міст до опалювального сезону.

«Холодно-тепло» - це не лише дитяча забавка, але й досить актуальне питання, котре з наближенням чергових холодів ставить собі чи не кожен мешканець планети, і українці не є винятком.

Враховуючи неоднозначність кількох минулих зим, до нового опалювального сезону 2012-2013 років в Україні комунальники почали готуватися відразу ж опісля завершення попереднього: перевіряли, лагодили, а подекуди – й замінювали тепло-, водопровідні та каналізаційні мережі, утеплювали фасади будинків, оновлювали котельні тощо.

Станом на 1 жовтня, за інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, теплоносієм заповнено 91,85% теплопостачальних систем. Повністю до опалювального сезону готові теплові мережі Дніпропетровської, Івано-Франківської, Житомирської, Миколаївської, Чернігівської, Черкаської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської та Херсонській областях. Низькі показники готовності зафіксовані в Криму (37,2%), Чернівецькій (59,4%), Київській (78,1%), Львівській (80,2%) областях.

Наразі у багатьох регіонах вже розпочали подачу тепла до об’єктів соціальних сфер: дитячих садочків, шкіл, лікарень тощо. Також побутують обіцянки, що теплопостачання усіх соціальних сфер та житлового фонду буде завершене до 17 жовтня, зокрема у Київській області. Проте це все звіти та обіцянки посадовців, щоб зібрати всю опалювальну мозаїчну картину, редакція «України Комунальної» вирішила поцікавитися у своїх читачів, як вони оцінюють готовність свого міста до опалювального сезону.

Опитування проходило на шпальтах інформаційного агенства в період з 1 по 8 жовтня.

Як виявилося, більшість респондентів (50%) не впевнені у готовності свого міста до зимових холодів. Так, 34% з них вважають, що готовність до опалювального сезону у містах України висока лише зі слів посадовців, ще 16% переконані досвідом, що доведеться, як і минулої зими, вмикати електрообігрівачі. 39% опитаних гадають, що всю зиму батареї у їхньому домі будуть теплими (21% - з милості посадовців і комунальників, 18% - через встановлене ними автономне опалення). І лише 9% читачів не мають чіткої відповіді: їхні міста готові до опалювального сезону лише, якщо не буде сильних морозів.

Таким чином, попри численні запевняння і навіть запуск тепла до об’єктів соціальної сфери, українці не вірять в повну готовність своїх міст до опалювального сезону і в те, що у їхніх будинках батареї будуть постійно теплими протягом усієї зими.

Хто має рацію? – підсумуємо навесні.

 
Коментарі (0)