ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Українці побоюються приходу опалювального сезону – опитування

Українці побоюються приходу опалювального сезону – опитування

Українці негативно оцінюють підготовку до опалювального сезону. Зокрема, очікують, що зима буде холодною та напруженою - із нестачею газу, вугілля, а також аваріями і відключеннями.

Уряд прийняв рішення, що цього року опалювальний сезон буде подовжено. Загалом, він триватиме з 1 жовтня по 30 квітня. Наразі, продовжується підготовка до опалювального сезону 2015-2016 років.

За інформацією Міненерго, станом на 28 вересня в українських ПСГ закачано 15,6 млрд куб. м природного газу.
 
«Якщо ми зможемо до опалювального періоду закачати ще 2 мільярди кубометрів російського газу, це буде на рівні 18 мільярдів, тому що самостійно до початку опалювального періоду ми планували докачати щонайменше до 16-ти. А 18 мільярдів кубометрів - це майже 19, які є ідеальними для проходження опалювального періоду, як ми вже говорили» - зазначив Володимир Демчишин.
 
Окрім цього, триває активний процес накопичення вугілля і триватиме він як мінімум до 1 листопада.
 
«1 мільярд гривень ще не виділений, але буде виділений, 1 мільярд виділений, але ще не вибраний, ще 500 мільйонів будуть виділені протягом жовтня. Кошти є, темп високий. Думаю, що проблем з вугіллям не буде» - прогнозує очільник Міненерго.
 
 
Поміж тим, прогнози експертів галузі не настільки оптимістичні. На їхню думку, головним чинником ризику стабільного проходження прийдешнього опалювального сезону є не брак енергоносіїв чи погана підготовка житлово-комунального господарства до зими, а платоспроможність населення. «Все ж основний ризик (стабільного проходження опалювального сезону – ред.) - це платоспроможність населення, бо за енергоносії хтось мусить заплатити. А ми ще не мали змоги перевірити рівень розрахунків за новими тарифами. Ми не споживали влітку газ у великих обсягах по закупівельній ціні, ми ще не знаємо, як буде з теплопостачанням» - зокрема підкреслив експерт «У.К.», Міністр житлово-комунального господарства України (2007-2010 рр.) Олексій Кучеренко.
 
У свою чергу заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев переконаний, що країні не вдасться уникнути взимку відключень від електропостачання непріоритетних для обленерго підприємств, або ж їх переведення на нічні графіки роботи, зменшення нормативної температури в оселях з 18 до 16 градусів, як мінімум, та збільшення терміну зимових канікул у навчальних закладах. За його підрахунками, наразі Україні не вистачає для стабільного проходження опалювального сезону 5 ГВат електричної енергії на добу маневрової потужності, 7 млн тонн вугілля і 8 млрд куб. м газу.
 
Тож, «Україна Комунальна» вирішила провести власне опитування серед своїх читачів з заголовним питанням: Яким на їхню думку буде нинішній опалювальний сезон?
 
Відповідне опитування проходило з 28 вересня по 5 жовтня.
 
За його результатами виявилося, що більшість українців негативно оцінюють підготовку до зими. Зокрема, 30% очікують, що опалювальний сезон буде холодним і  доведеться додатково вмикати обігрівачі. 24% готуються, що зима буде напруженою, із постійним страхом нестачі газу та вугілля. На проблеми пов’язані з аваріями і відключеннями чекає 19%. При цьому, оптимістично налаштовані на прихід опалювального сезону лише 14 % опитаних. На їхню думку, він буде стабільним, без аварій і відключень. Нейтрально ставляться  13% респондентів, які мають автономне опалення. 
 
Коментарі (0)