ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаУкраїнці вимагають термомодернізації житлофонду - опитування

Українці вимагають термомодернізації житлофонду - опитування

Українці переконані, що житловий фонд терміново потребує термомодернізації, адже більшість будівель побудована ще за нормативами радянського періоду і «просить» капремонтів.

Однією з найболючіших проблем житлово-комунального господарства залишається постійне погіршення технічного стану житлового фонду. Перш за все, це стосується багатоквартирних житлових будинків, які побудували раніше 1993 року за нормативами радянського періоду, що не були націлені на енергоефективність та енергозбереження. 

Не випадково енергоспоживання таких будівель у кілька разів вище, ніж передбачено нинішніми нормами. І з роками, по мірі старіння будинків, ситуація лише погіршується, створюючи серйозні проблеми як державі, так і населенню. Вихід із такого становища тільки один - необхідно проводити масову санацію житлового фонду і його термомодернізацію. Це чудово усвідомлює і населення, і уряд, і місцеві органи самоврядування, проте серйозних змін в цьому напрямку поки не спостерігається.
 
Раніше «Україна Комунальна» дала роз’яснення, як заощадити на термомодернізації. Зокрема, жителям рекомендується обов'язково утеплити вікна і двері, щоб скоротити витік тепла, застосовувати тепловідбивні екрани за кожним опалювальним приладом, використовувати теплогенеруючі шпалери для стін і стель. Проте, це не найефективніші заходи. Повна термомодернізація включає необхідність виконання цілого комплексу робіт з утеплення огороджувальних будівельних конструкцій і вдосконалення внутрішньобудинкових систем інженерного забезпечення.
 
 
«Україна Комунальна» поцікавилася у своїх читачів, що вони думають про термомодернізацію житлового фонду
 
Відповідне опитування проходило на електронних шпальтах інформаційного агентства у період з 20 по 27 квітня.
 
За результатами опитування виявилося, що 68% читачів вважають, що термомодернізація житлового фонду – це необхідність, адже більшість будівель потребує капремонтів. 14% голосувальників переконані, що без зміни законодавства і закордонних інвестицій термомодернізація неможлива. 13% респондентів зазначили, що вона наразі не на часі, є більш вагомі питання. 5% користувачів порталу «У.К.» не цікавляться питанням термомодернізації житлового фонду, адже живуть у новобудові. Лише 1% читачів відзначив, що термомодернізація близька до реалізації і невдовзі відбудеться.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
27 Квітня 2015 p. 22:07
Викладаю свої міркування щодо виникнення розгерметизації будинків і споруд у Києві ( можливо, і в інших великих містах). --------------------------------------------------------------------------------------------------------------Мабуть усі пам"ятають, як у 2010-2013 роках усі державні свята супроводжувались у Києві грандіозними по кількості та потужності вибухів святковими салютами, дію яких можна було порівняти з дією невеликого землетрусу. Люди, у тому числі і ветерани , неодноразово скаржилися до колл-центру, що результатами цих салютів стають пошкодження будівельних конструкцій внаслідок ударної хвилі, а саме: утворення тріщин в стінах, особливо у хрущовках, аварії водопроводу і каналізації. Натомість, колл-центр навіть не реєстрував ці звернення, пояснюючи ветеранам, що ці вибухи у їх честь. Мешканці багатоповерхівок можуть підтвердити, що взимку навіть при добре розігрітих батареях у їх квартирах було холодно , оскільки тепло виходило назовні через утворені вибухами мікротріщини у стінах будинків. Припускаю, що такі потужні та чисельні вибухи під виглядом святкових салютів робилися навмисно режимом Януковича з метою руйнування житлового та нежитлового фонду та комунікацій.