ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоУкраїнців змушують рахувати послуги ЖКГ

Українців змушують рахувати послуги ЖКГ

Парламенту запропонували встановити мораторій на постачання споживачам тепла та води без лічильників

Верховна Рада оприлюднила урядовий проект закону № 2052, яким забороняється безобліковий відпуск теплової енергії та холодного водопостачання всі категоріям споживачів.

Згідно з документом, всі бюджетні установи та інші споживачі повинні бути оснащені системами комерційного обліку води не пізніше 1 жовтня 2014 року. Населенню потрібно буде встигнути встановити лічильники до 1 жовтня 2017 року. Теплові прилади обліку мають бути повністю встановлені в бюджетних установах до 1 січня 2014 року, а у населення – до 1 січня 2018 року.

Основною метою проекту закону є запровадження комерційного обліку теплової енергії і води для всіх категорій споживачів, що забезпечить раціональне споживання цих ресурсів, сказано у пояснювальній записці до законопроекту.

За даними розробника проекту – Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, - на початок січня минулого року лічильниками холодного водопостачання обладнані 43,7% багатоквартирних житлових будинків, а облік гарячого водопостачання складає майже 16%. Регуляторами температури та приладами обліку теплової енергії оснащено більше 38% будинків.

Для впровадження повного комерційного обліку необхідно встановити 248 тис. лічильників холодної та гарячої води та 111 тис. приладів обліку теплової енергії. Слід зазначити, що в середньому вартість установки вузла обліку холодної води становить 12 тис. грн, а теплової енергії та регулятора температури – 70 тис. грн.

 
Коментарі (0)