ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаУкраїнські ТЕС переведуть на нове паливо

Українські ТЕС переведуть на нове паливо

Українським ТЕС можуть вже цієї весни замінити марку вугілля. У Міненерго вважають, що такі кроки допоможуть значно диверсифікувати поставки «чорного» золота на теплоелектростанції.

Міненерго прогнозує перехід  українських ТЕС з вугілля марки «А» (антрацит) на «Г» (газове) уже цієї весни. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає «РБК-Україна».

Міністр висловив сподівання, що за літній період Україна зможе перевести теплоелектростанції на газове вугілля та підготувати ТЕС до наступного опалювального сезону.

«Я вже вчора провів нараду, ми підключили інститут, який розробляє технологічну процедуру змін, які потрібні технологічні, інноваційні зміни та капітальні інвестиції під них потрібні», - повідомив пан Демчишин.

За словами очільника Міненрго, заміна марки вугілля допоможе країні значно диверсифікувати поставки «чорного» золота на ТЕС.

«Звичайно, якщо буде менше котлів на антрациті і більше на марці Г, то нам буде легше. Адже марку Г ми можемо привезти і з Польщі, і в нас її можна добувати, наприклад у Львівсько-Волинському басейні... Ми говоримо, що, можливо, там потрібно скорочувати персонал або оптимізувати кількість шахт, але якщо ми побачимо, що нам краще його видобувати тут, то їх потрібно розвивати. Приміром, нововолинська шахта, яку ми будуємо дуже довго, 20 років, і ми в принципі хотіли її закривати, але зараз я розумію, що насправді, можливо, потрібно її розвивати, вкладати додатково... Тому такий проект є, і ми розглядаємо його», - зазначив Міністр.

Крім цього, пан Демчишин заявив, що не відкидає можливості розриву контракту з Росією щодо поставок електроенергії, який був заключний між ДП «Укрінтеренерго» та «Інтер РАО» в кінці 2014 року.

Можливою причиною відмови від російської електроенергії, Міністр назвав зміну ціни. Тож, якщо це відбудеться, то, за словами Володимира Демчишина, Україна просто припинить поставки.

Читайте також: Українцям можуть оприлюднити контракти із закупівель енергоносіїв

«Контракт підписувало «Укрінтеренерго». Там є певні труднощі, але в принципі... Якщо нам не вигідна ціна, то ми за нею не купуємо, от і все... Україна може відмовитися. Ми узгоджуємо графік поставки (електроенергії з Росії в Україну, - ред.). Ці поставки повинні підтверджуватися кожен місяць, кожен день, на два дні вперед. Тому враховуючи, що ми узгоджуємо всі ці графіки, у нас є можливість впливати на ситуацію. А якщо ціна змінюється, то ми просто перестаємо постачати», - зазначив пан Демчишин.

Міністр також додав, що наразі ціна на російську електроенергію для України нижча на кілька копійок від тієї, на яку очікували можновладці.

«Ціна визначається за складною формулою, згідно з російським ринком, тому що ми купуємо на російському ринку і там є багато моментів... Ціна дворівнева: плата за потужність та плату за електроенергію, і в принципі потужність є досить дорогою», - розповів Володимир Демчишин.

Що ж стосується штрафних санкцій зі сторони Росії, то вони можливі лише в тому випадку, якщо Київ обмежить поставки газу до Криму.

«Немає там (у контракті, - ред.) можливості ці штрафні санкції застосувати, тому що я ж кажу: ми узгоджуємо графік», - підкреслив Міністр.

Проте, якщо графік поставок електроенергії в Україну буде узгоджений, але Росія не буде його дотримуватися, то, за словами пана Демчишина, Україна розірве договір.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Україна підписала договори на поставки електроенергії з Росії заради Криму та Донбасу. Адже ці території, хоч і тимчасово непідконтрольні українській владі, повинні забезпечуватись електрикою на тих умовах, що й інші регіони країни.

 
Коментарі (0)