ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГВирощування пшениці: від вибору сорту до збору врожаю

Вирощування пшениці: від вибору сорту до збору врожаю

Дізнайтесь як правильно вирощувати пшеницю. Як забезпечити високу урожайність, боротись із шкідниками і хворобами. Які є сорти та коли краще займатись посівом.

 

Розрізняють озимі та ярові сорти пшениці. Перші більш розповсюджені завдяки низькій собівартості та мають гарну урожайність. Після сходів, ярові сорти ростуть повільно і схильні до пригнічення бур'янами (в порівнянні з озимими). Розглянемо, як вирощують пшеницю.

Найбільш відомі сорти озимої пшениці - Лада Одеська, Миронівська 65, Миронівська 66, Українська, Полтавська, Харківська 105. Потрібно висіювати 2-3 підвиди, які розрізняються по біологічним та господарським властивостям. Зверніть увагу, якщо вам потрібно вибрати якісне насіння від перевірених виробників рекомендуємо звернутись в Сервіс Агрозахід.

Озимі сорти пшениці

Терміни посіву

Терміни змінюються в залежності від біологічних особливостей сорту, проте оптимальними є 10-20 вересня. На бідних землях потрібно сіяти на початку оптимального періоду, а на родючих - пізніше, щоб до зими рослини не переросли і менше пошкоджувалися злаковими мухами. До зимівлі рослини зобов'язані утворити 2-4 розвинених пагони.

Підготовка насіння

Для підготовки посівний матеріал очищують та сортують. Відбирають життєздатне насіння та декілька разів пропускають його крізь сортувальну машину. 1000 насінин будь-якого сорту повинні важити не менш ніж 40 г.

Норма висіву пшениці

Висівають 400-500 схожих зерен на 1 квадратний метр, що має забезпечувати на етапі збирання 550-700 продуктивних стебел на ту ж саму площу. На пізніх посівах для створення оптимальної кількості продуктивних стебел на одиницю площі норму висіву треба збільшити на 10-15%.

Норми посіву пшениці

Посів пшениці

Підготовку поля до озимої пшениці починають відразу після збирання попередніх культур. Лущать і зорюють ґрунт з боронуванням. Підготовлене поле повинно складатися з грудочок розміром до 5 см.

Розрізняють три способи посіву:

  1. перехресний (з міжряддями 0,15 метра);
  2. рядовий (з міжряддями 0,15 метра);
  3. вузькорядний (з міжряддями 0,07-0,08 метра).

Найчастіше для вирощування пшениці використовують рядовий та перехресний способи, що дає рівномірний розподіл насіння і більшу стійкість до бур'янів. При посіві залишають технологічну колію. Рядки розташовують з півночі на південь. Глибину загортання насіння обирають залежно від характеристик ґрунту і кліматичних умов. Зазвичай для озимих сортів глибина 3-8 см, для ярових - 4-5 см.

Ярові сорти висівають в перші дні дозрівання ґрунту. Ранні посіви менш страждають від пошкоджень шкідниками і травневою посухою.

Для твердих сортів пшениці норми висіву становлять 5-6 млн. насінин на гектар, для м'яких - 4-5 млн. Обсяги залежать від родючості ґрунту, посушливості, засміченості.

Вимоги до світла

На вирощування пшениці впливає тривалість світлового дня. Освітленість залежить від густоти посівів. Брак світла сприяє розростанню нижнього міжвузля, лист утворюється ближче до ґрунту. Зимівля краще проходить при інтенсивному освітленні і зниженні температури. В цьому випадку гальмується ріст першого міжвузля, а лист кущіння залягає глибше.

Вимоги до температури

Ярові сорти пшениці не мають високих вимог до кількості тепла, на відміну від озимих. Зерно проростає при 1-2 °С. Сприятливими умовами вирощування пшениці вважаються 12-18 °С.

Температура вища за 35 °С і відсутність вологи приведуть до зниження якості зерна та врожайності.

Озима пшениця здатна витримати морози до -17 °С без снігу і до -25 °С з ним.

Вимоги до вологи

Насінням пшениці потрібно 60-70% води від маси сухого насіння. Твердим сортам потрібно на 5-7% більше вологи, так як вони містять більше білка. В різні періоди, вода рослинами споживається нерівномірно. Велику роль вона відіграє в фазі виходу у трубку і колосіння - 50-60%.

Вимоги до ґрунту

Вирощують пшеницю на родючих, структурних ґрунтах з реакцією в межах pH=6-7,5. Кращими ґрунтами вважаються чорноземи, каштанові, підзолисті. Низькі врожаї характерні для піщаних, супіщаних, суглинистих і глинистих ґрунтів.

Що садити перед пшеницею

Для вирощування пшениці підходять поля після бобових трав, зернобобових, просапних культур. Заборонено висівати ярові сорти після озимих. Це сприяє накопиченню шкідників культури і хвороботворних інфекцій.

Після збирання багаторічних рослин необхідно дискове або лемішне лущення. Зорюють через 2-3 тижні. Для вирощування пшениці на полях після соняшнику і кукурудзи необхідна обробка ґрунту з перехресним дискуванням і оранкою плугами. Після картоплі і буряка ґрунт можна орати відразу.

Великий асортимент якісного насіння від перевірених постачальників, ви можете знайти на сайті сервіс агрозахід перейшовши за посиланням - https://serviceagrozahid.com.ua/product-category/posivnyj-material/.

Підживлення пшениці

Підживлення пшениці

Ярова пшениця добре відгукується на азотне і азотно-фосфорне добриво. На 1 центнер зерна і відповідну кількість соломи додають 1 кг фосфорного добрива, 2,5 кг калійного, 4 кг азоту. Норми добрив для вирощування пшениці диференціюють залежно від попередника та характеристик ґрунту.

При посіві ярових сортів в ряди вносять гранульований суперфосфат. Такий спосіб не підходить для азотних і калійних добрив, бо змінює концентрацію ґрунтового розчину.

Підживлення проводять на початку трубкування - це підвищує продуктивність колосків і врожайність. Позакореневе підживлення для поліпшення якості зерна проводять на етапі колосіння-цвітіння плавом або розчином сечовини. Норма для азотних добрив - 90 кг на гектар.

 
Коментарі (0)