ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаВугілля - пасок безпеки української економіки

Вугілля - пасок безпеки української економіки

Від залучення вугільної галузі сьогодні залежить безпека економіки країни.

Наразі газифікація вугілля для України є одним з пріоритетних напрямків розвитку паливно-енергетичного комплексу.

У цьому запевнив «У.К.» Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

«При сучасному рівні цін на газ газифікація вугілля є для України найбільш економічно вигідним виходом із ситуації», - констатував міністр.

За його словами, від залучення вугільної галузі сьогодні залежить безпека економіки країни.

«Для України сьогодні вкрай важлива енергетична безпека та забезпеченість власними енергоносіями в ситуації, коли з кожним кварталом практично дорожчає імпортний газ. І від залучення вугільної галузі сьогодні залежить безпека економіки країни», — підкреслив посадовець.

Читайте також: Український газ зросте в ціні

Нині, за словами Юрія Бойка, Україна взяла курс на заміщення імпортного газу альтернативними українськими джерелами енергії, зокрема вугіллям, обсяги видобутку якого активно нарощуються. Планується побудувати 3 підприємства з газифікації вугілля.

«Технологію ми беремо у компанії Shell. Ця технологія випробувана в Китайській Народній Республіці. Там працює 15 таких підприємств. 3 підприємства ми будуватимемо в Україні. Один - в Луганській області, один - в Донецькій і один - в Одеській. На гроші Китайського банку розвитку. Ми майже рік відпрацьовували цей механізм і наприкінці листопада підпишемо кредитну угоду за цим проектом. І крім того, ми плануємо ТЕС перевести на вугільне паливо», - наголосив міністр.

Читайте також: Перехід українських ТЕЦ на вугілля виллється у мільйони

Загальна сума кредитування на ці цілі, як повідомляла «У.К.» раніше, становить 3,6 млрд дол.

Нагадаємо, за словами члена наглядової Ради Інституту енергетичних досліджень Юрія Корольчука, переведення ТЕС з газу на водно-вугільні суміші дасть можливість для електростанцій зменшити собівартість електроенергії вдвічі.

«Сьогодні ціни для населення на електроенергію дотує держава, тому вони не виростуть і не зменшаться, а от підприємства, які виробляють електроенергію зможуть зменшити її собівартість вдвічі», – пояснив експерт.

Катерина Ляшевська

 
Коментарі (0)