ГоловнаКоментаріТеплоенергетика«Зелені тарифи» взяли тайм-аут

«Зелені тарифи» взяли тайм-аут

Документ передбачав внесення змін до Закону «Про альтернативні джерела енергії», згідно з якими ТПВ стануть одним з альтернативних джерел енергії, а держава візьме на себе зобов'язання щодо викупу всього обсягу електроенергії, виробленої з цього джерела.

Верховна Рада відхилила законопроект № 9588, який передбачає введення «зеленого тарифу» на електроенергію, вироблену з твердих побутових відходів (ТПВ). 

В ході засідання парламенту у вівторок депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов запропонував відкласти розгляд законопроекту № 9588 на тиждень для додаткового узгодження. «Автори законопроекту і уряд просять відкласти на тиждень для додаткового узгодження», - зазначив він.
 
Спікер Володимир Литвин заявив, що, згідно з регламентом, розгляд питання не міг бути відкладений. Спочатку на голосування було поставлено питання прийняття законопроекту за основу, таке рішення підтримали лише 24 депутати, з них 18 - члени групи «Реформи заради майбутнього».
Відправити законопроект на доопрацювання парламент також відмовився: таке рішення підтримав 221 народний депутат. Як повідомлялося, законопроект № 9588, розроблений членами парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Володимиром Рибаком, Микоою Деркачем, Зиновієм Шкутяком, Віктором Матчуком та Сергієм Майбородою, був зареєстрований у Верховній Раді 14 грудня 2011 року.
 
Документ передбачав внесення змін до Закону «Про альтернативні джерела енергії», згідно з якими ТПВ стануть одним з альтернативних джерел енергії, а держава візьме на себе зобов'язання щодо викупу всього обсягу електроенергії, виробленого з цього джерела.
 
Крім того, пропонувалося внести зміни до Закону «Про електроенергетику» у частині введення «зеленого тарифу» на електроенергію, вироблену з ТПВ з коефіцієнтом 2,3 (відповідає коефіцієнту для електроенергії з біомаси). У законопроекті чітко не зазначалося, чи мова йде про «зелений тариф» на електроенергію, вироблену при спалюванні біогазу (виділяється з ТПВ) або самих ТПВ (на сміттєспалювальних заводах). «Зелені тарифи» покликані стимулювати виробництво енергії з відновлюваних джерел, визначаються за формулою з урахуванням типу джерела і коригуються в залежності від курсу гривні до євро. Мінімальний фіксований рівень «зелених» тарифів затверджений постановою НКРЕ № 857 від 23 липня 2009 року.
Втім, Михайло Чечетов упевнений, що парламент все одно повернеться до розгляду законопроекту № 9588 вже на наступному пленарному тижні. Про це він повідомив кореспонденту «У.К.».
 
«Цей Закон треба приймати, це розуміють всі, але нажаль немає спільного розуміння по філософії закону. Комітет - про своє, у Кабінету Міністрів є своє бачення, у депутатів теж є своє бачення. Тому поки загального розуміння немає. Безглуздо вносити законопроект у Верховну Раду, щоб завалити, оскільки все, кожна зі сторін розуміє необхідність його прийняття, але бачить трошки в своєму ракурсі. Тому ми взяли тайм-аут і я виступив з проханням відкласти його розгляд до моменту погодження деяких положень», - сказав Михайло Чечетов.
Він не відповів на питання про те, які саме претензії висловлює до документу уряд, підкресливши: «Не можу сказати, але ми не виносимо його в сесійну залу, щоб не спалити його взагалі, тому-що, якщо зараз він голосів не набирає ..., його не можна вже буде вносити на цій сесії».
 
За словами пана Чечетова, він буде розглянутий на наступному пленарному тижні: «Якщо його автор Володимир Рибак узгодить позицію з Кабінетом Міністрів, так відразу його і винесемо, якщо він буде до наступного пленарного тижня готовий, до наступної засідання його і винесемо».
 
Катерина Селіванова
 
Коментарі (0)