ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЗубко: Субсидії можуть монетизувати наприкінці наступного опалювального сезону

Зубко: Субсидії можуть монетизувати наприкінці наступного опалювального сезону

На думку Генадія Зубка, вже наприкінці наступного опалювального сезону може бути задіяна нова система монетизації субсидій

Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко вважає, що вже наприкінці наступного опалювального сезону може запрацювати нова система, заснована на принципі особистих рахунків. «В Україні 5,5 млн субсидіантів. Вони мають бути верифіковані, отримавши особисті рахунки. Ми пропонуємо країні і суспільству подолати шлях, яким вже пройшли Польща, Литва, Латвія, які впровадили механізми енергоефективності й утричі зменшили енерговитрати», - підкреслив Геннадій Зубко.

«Механізм державної підтримки, який ми пропонуємо, діє за простим принципом: кожна людина, яка потребує субсидію - отримує захист від держави; а той, хто може сплачувати - отримує мотивацію забезпечити власну енергоефективність через компенсацію витрат від держави в розмірі 30% або 40%», - наголосив Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю програмі «Ранок у великому місті» телеканалу ICTV. 

«Упродовж багатьох років люди не могли економити, оскільки, не маючи обліку, не маючи мотивації, не маючи підтримки від держави, вимушені були сплачувати те, що їм нараховували.  Діюча система субсидій, забезпечивши людину компенсацією плати за комунальні послуги, також не мотивує заощаджувати. Людина не відчуває потребу економити, тим більше, витрачатися на енергоефективні заходи. Натомість зекономлені споживачем кошти, мають бути монетизовані й використані на енергоефективні заходи. Коли людина усвідомить, що зекономлена субсидія - це її власні кошти, які вона може використати, тоді в неї і  з'явиться мотивація», - зауважив Геннадій Зубко.

На думку Віце-прем’єр-міністра, важливо встановити технічні рамки енергоефективності будівель, комерційного обліку тощо - те, що дозволить управляти споживанням.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
23 Травня 2016 p. 17:55
Отримавши платіжки за квітень 2016 року споживачі були неприємно здивовані безпідставним значним зменшенням субсидій порівняно з попередніми місяцями. Думаю, що одночасне підвищення тарифів та зменшення або скасування субсидій приведе до повної відмови від оплати комунальних послуг.