ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоУ регулюванні містобудівної діяльності зміни

У регулюванні містобудівної діяльності зміни

Верховна Рада зважила на пропозиції Президента щодо регулювання містобудівної діяльності, а саме: зупинення дії заборони на відведення земельних ділянок.

Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Прикінцевих положень Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо зупинення дії заборони на відведення земельних ділянок» з урахуванням пропозицій Президента України. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі відомства.

Законодавчим актом перенесено строк набрання чинності частин 3 та 4 ст. 24 чинного закону з 1 січня 2013 року на 1 січня 2015 року. Цими нормами зупинено передачу (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб у разі відсутності плану зонування або детального плану території та зміну цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування території.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Президент Віктор Янукович вважає, що зазначений Закон не може бути підписаний через те, що ним «зупинено надання містобудівних умов і обмежень уповноваженими органами містобудування та архітектури, а також дію заборони на відведення земельних ділянок і зміну їх цільового призначення у разі відсутності плану зонування або детального плану території для всіх населених пунктів України, крім міста Києва».

Це, на думку Президента України, призведе до порушення конституційних норм «щодо рівності перед законом усіх суб'єктів права власності, забезпечення державою захисту прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальної спрямованості економіки, рівності перед законом усіх громадян, неможливості привілеїв, обмежень за ознаками місця проживання» (статті 13, 24 КУ), а також негативно вплине на економічний розвиток м. Києва.

Глава держави вважає запропонований підхід до регулювання земельних відносин лише в м. Києві невиправданим, а тому пропонує в абзаці третьому підпункту 1 і в абзаці другому підпункту 2 пункту 1 Закону, що розглядається, слова «крім міста Києва» виключити.

Відповідний законопроект зареєстровано за №2363-1.

 
Коментарі (0)