ГоловнаКоментаріГазопостачанняПольща заплатила за газопровід в обхід України «розмінною монетою»

Польща заплатила за газопровід в обхід України «розмінною монетою»

Звільнення Міністра Держказначейства Польщі Миколая Будзановского стало розмінною монетою між Польщею та Єврокомісією, а також фактором демонстрації впливу перед Росією, непродуманою спробою «зам'яти» і покласти «на дно» питання «Ямал-Європа-2».

Рішення Прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска звільнити міністра Держказначейства Польщі Миколая Будзановского, який відповідав за паливно-енергетичний комплекс, не є зваженим і політкоректним. І носить відверто тенденційний характер. Про це заявив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, - інформує «Україну Комунальну» прес-служба установи.

На думку Юрія Корольчука, головною причиною такого рішення Дональда Туска став слабкий контроль Миколая Будзановского енергокомпаній в контексті підписання меморандуму між «Газпромом» і «EuRoPolGaz» про намір щодо будівництва газопроводу «Ямал-Європа-2».

При цьому член наглядової ради стверджує, що якось дивно виглядає контроль держави (Польщі) над бізнес-компанією (EuRoPolGaz) в умовах вільної ринкової економіки, якщо за офіційною версією польського уряду відповідний меморандум був підписаний для обміну інформацією.

«До того ж, за нашими даними, меморандум таки передбачає конкретні зобов'язання сторін у питанні саме будівництва газопроводу «Ямал-Європа-2» - додав Юрій Корольчук.

«Таке рішення Польщі ще раз підтверджує, що газове питання в ЄС носить виключно політичний характер. Це стосується як обхідних газопроводів, так і отримання знижок на газ європейськими компаніями. Адже Польща переглянула своє ставлення до підписаного меморандуму з «Ямал-Європа-2» після жорсткої критики Єврокомісії» - зазначив експерт.

Читайте також: Російський газопровід в обхід України - ризикований маневр

Юрій Корольчук також стверджує, що на цьому тлі твердження представників енергетичного блоку в ЄС, що вони не можуть вплинути на переговори України та Росії з газового питання, не відповідають дійсності.

«Можуть - якщо захочуть. Так як переговори «Нафтогазу» і «Газпрому» вже давно ведуться на політичному рівні. І аргументи ЄС, що не можна втручатися в переговорний процес бізнес-компаній, не є правдою. Адже втрутилися в польсько-російські переговори з «Ямал-Європа-2»? А Україна досі не отримала підтримку ЄС» - заперечив він.

Тому, на думку пана Корольчука, слід констатувати, що міністр Держказначейства Польщі Микола Будзановський став розмінною монетою між Польщею та Єврокомісією, а також фактором демонстрації впливу перед Росією, спробою «зам'яти» і покласти «на дно» запитання «Ямал-Європа-2».

У теж час експерт стверджує, що Україна від звільнення Будзановского тільки виграє.

«Ямал-Європа-2» вже придбав скандальний відтінок. Вивчення та аналіз підготовки будівництва газопроводу вже відкладений на невизначений термін. Як підсумок «Газпром» не зможе швидко скоротити транзит газу через Україну» - констатував експерт.

Але є й невтішний висновок. Юрій Корольчук впевнений, що в енергетичних питаннях Євросоюз готовий подати голос і заступитися за Польщу, а не за Україну, тому через таку позицію ЄС Україна буде змушена вирішувати свої проблеми з «Газпромом» поодинці.

Нагадаємо, Президент Польщі Броніслав Коморовський запевнив Президента України Віктора Януковича, що польська сторона не збирається робити жодних кроків у співпраці в газовій сфері з Росією, які представлятимуть собою загрозу для інтересів України.

 
Коментарі (0)