Черга в недобудову

Попри стотисячну чергу на житло - в Україні, 5 тисяч будинків ніколи не добудують

За даними Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, у черзі на квартиру стоїть більше 100 тисяч українських сімей. При цьому близько 5 тисяч об’єктів будівництва, які належать до категорії «недобудови» такими і залишаться – їх не будуть добудовувати. Про це розповів перший заступник голови Державної архітектурно-будівельної інспекції Анатолій Григор.

«У минулому році ми нараховували близько 18 тисяч об’єкті недобудов. Із них тисяч 5 таких, які вже ніхто ніколи не добудує – по ним прийнято рішення не добудовувати їх взагалі. А от інші 13 тисяч – це реальна цифра, це об’єкти, які місцеві органи влади збираються добудовувати. Саме для цього було проведено інвентаризацію, під час якої було зібрано думку органів влади щодо того, які об’єкти будуть добудовувати, які ні. Хорошу базову роботу у цьому напрямі проведено, її залишилось тільки довести до кінця», - сказав Анатолій Григор.

Читайте також: В Україні зростає кількість новобудов 

«Щодо того, яка саме доля спіткатиме вищевказані 5 тисяч – їх зноситимуть або залишатимуть у існуючому вигляді, то це мають вирішити місцеві органи влади», - зазначив чиновник.

«Розумієте, об’єкт на рівному місці не виникав – місцевими органами влади приймалось рішення на певній ділянці розмістити конкретний об’єкт. І рішення приймалось із інвестором або замовником, яки просив дозволу на розміщення, тобто були якісь домовленості – хтось вчасно збудує, хтось виділить ділянку, підведе мережі і т.д. Тому зрозуміло, що це питання лежить виключно у площині впливу місцевої влади. Цю проблему треба вирішувати, адже можливо на цю ділянку знайдеться інший претендент. Це стосовно інвесторських об’єктів. А щодо об’єктів соціального призначення, будівництво яких розпочиналось за бюджетний кошт, то можливості держави та муніципалітетів поки обмежені, аби у певний короткий строк усе добудувати. Очевидно, що напрошується рішення виділити із недобудов найбільш необхідні і сконцентрувати сили і ресурси саме на них. Можна також перепрофілювати ці об’єкти – адже розпочато будівництво багатьох об’єктів, доцільність який наразі сумнівна», - підсумував Анатолій Григор.

Джерело: УНН 

 
Коментарі (0)