ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняКомунальна енергетика наполовину скоротить споживання газу

Комунальна енергетика наполовину скоротить споживання газу

Програма модернізації комунальної енергетики враховує специфіку розвитку кожного регіону та спрямована на зниження споживання газу на 4,2 млн куб м на рік.

Програма модернізації комунальної енергетики, розроблена урядом за дорученням Президента, повинна скоротити споживання природного газу до 50%, заявив Віце-прем'єр Олександр Вілкул, інформує прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

«Ключовим є зниження споживання природного газу до 50% або на 4,2 мільйона кубометрів газу на рік», - сказав пан Вілкул.

За його словами, ця мета досягатиметься двома шляхами. Насамперед, мова йде про заміну обладнання і теплотрас. «Другий напрямок, за яким необхідно досягти економії в 2 мільйони кубів газу – це перехід на альтернативні джерела палива», - додав Віце-прем'єр.

Він підкреслив, що мова йде про комплексну програму, яка передбачає регіональну специфіку. Якщо на сході основним заступником газу є вугілля, то в центрі і на заході України мова, швидше, йде про біоджерела енергії, зокрема про пелети та торф. «На півдні – величезний потенціал має сонячна енергія», - підкреслив пан Вілкул.

Він також зазначив, що мова йде про заміну імпортованого газу іншими джерелами-енергоносіями, які виробляються в Україні. «Програма розроблена в розрізі кожного регіону разом з кращими вітчизняними експертами з теплофізики, а також західними експертами», - додав Віце-прем'єр.

За його словами, на сьогодні вже є конкретні напрацювання і конкретні проекти у цьому напрямку. Деякі з них знаходяться на стадії ТЕО, а деякі вже в такому вигляді, що можна починати їх фінансування. «Це проекти економії газу, підвищення ефективності теплопостачання», - пояснив Олександр Вілкул.

Віце-прем'єр особливо наголосив, що йдеться про проекти, які є окупними, тобто все необхідне для них обладнання сьогодні виробляється в Україні. «Весь ресурс буде направлений на вітчизняного виробника», - підсумував пан Вілкул.

 
Коментарі (0)