ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНе сплачувати комуналку під час війни можна лише за наявності довідок

Не сплачувати комуналку під час війни можна лише за наявності довідок

Пояснюємо, як стягуватиметься плата за комунальні послуги під час окупації та відсутності мешканців вдома

Пояснюємо, як стягуватиметься плата за комунальні послуги під час окупації та відсутності мешканців вдома.

Як ми раніше повідомляли, воєнний стан в Україні не звільняє громадян від сплати житлово-комунальних послуг. При цьому урядовою постановою заборонено нарахування та стягнення штрафів/пені та зупинення надання ЖКП населенню у разі їх несплати або сплати не в повному обсязі.

Однак, є певні умови, котрі дозволяють не сплачувати комунальні послуги. Про це журналістам Факти ICTV розповіла заступниця міністра громад і територій Наталія Хоцянівська.

«Сьогодні всі споживачі, якщо вони були відсутні більше 30 днів, повинні звернутися до надавачів послуг, щоб їм не проводили нарахування. Це не стосується помешкань, які обладнані лічильниками, треба ці показники подавати, а саме — повторювати ті, які були раніше. Це не буде розповсюджуватися на послугу управління багатоквартирним будинком та не стосуватиметься послуги постачання тепла», — каже Хоцянівська.

Отже, якщо людина не перебувала в помешканні більше 30 днів, вона повинна звернутися до надавачів послуг з одним із відповідних документів:

  • довідка про службу в ЗСУ
  • довідка внутрішньо переміщеної особи
  • довідка про проходження лікування.

При цьому ситуація із нарахуванням чи списанням плати за комунальні послуги може відзрізнятися залежно від областей і міст. Так, наприклад, мер Ігор Терехов завірив харків'ян, що їм не потрібно буде сплачувати комунальні послуги з 24 лютого до кінця війни. В деяких інших містах також приймаються індивідуальні рішення.

Однак загалом влада закликає людей максимально вчасно та повно сплачувати комунальні послуги, щоб мати змогу оплачувати роботу працівників комунальних підприємств. 

 
Коментарі (0)