ГоловнаНовини ЖКГІнфографікаІнфографіка: Зміни у нарахуванні субсидій на опалювальний сезон 2017/18рр.

Інфографіка: Зміни у нарахуванні субсидій на опалювальний сезон 2017/18рр.

Після минулого опалювального сезону велика частина населення замислилась над оформленням субсидії: ті, хто цього не зробив торік, змушені були віддавати значну частину свого доходу за опалення, гарячу воду і газ.
Після минулого опалювального сезону велика частина населення замислилась над оформленням субсидії: ті, хто цього не зробив торік, змушені були віддавати значну частину свого доходу за опалення, гарячу воду і газ. Цьогоріч населенню вже було призначено субсидій на більш ніж 3,239 млрд грн, що на понад півмільярда більше, ніж у 2016 році.
 
Станом на кінець серпня з початку 2017 року субсидії оформили майже 5,6 млн домогосподарств (на 408 тис. більше, ніж торік). Частині з тих, хто звернувся, в субсидіях було відмовлено: відомо, що з цим питанням до держави звернулися від початку року більше 7 млн родин. Імовірно, що до кінця року кількість охочих отримати «знижку» на оплату компослуг зросте. «Слово і Діло» показали основні вимоги й правила надання судсидій.
 
Оформити комунальну субсидію мають право родини, чиї витрати на оплату послуг ЖКГ перевищують 15% від сукупного доходу. При оформленні субсидії на опалювальний період 2017-2018 враховуватимуться доходи всіх членів сім’ї за I та II квартали 2017 року, якщо ж ідеться про субсидію не неопалювальний період 2018 року – то, відповідно, за III і IV квартали 2017-го. Важливо усвідомлювати, що субсидія надаватиметься лише на обсяг послуг, передбачений соціальною нормою, а все, що буде спожито понад цю норму, домогосподарства повинні будуть оплачувати за повним тарифом.
 
Визначені державою соціальні норми на сьогодні такі. Для централізованого опалення у будинках, де не встановлені лічильники тепла, обсяг теплової енергії розраховується на житло площею 48,87 кв. м, якщо в квартирі проживає одна людина, 65,52 кв. м – на двох людей, 76,17 кв. м – на родину з трьох людей і 89,82 кв. м – з чотирьох. Порвняно з минулим роком ці показники не змінились. А от для будинків, де теплові лічильники встановлені, соцнорматив порівняно з 2016 роком став меншим: 0,0431 Гкал на куб. м (у 2016-му це показник становив 0,0548 Гкал на куб. м).

Соцнорматив на гаряче водопостачання складає 1,6 куб. м на одну особу на місяць (порівняно з минулим роком нічого не змінилось). Родинам, які використовують для опалення газ, варто пам’ятати, що субсидія поширюватиметься лише на 5 куб. м блакитного палива на 1 кв. м помешкання (торік ця норма становила 5,5 куб. м). Для тих же, хто опалює будинок за допомогою електричних обігрівачів, соціальний норматив електроенергії в опалювальний період складатиме 51 кВт/год на 1 кв. м (рік тому розрахунковий обсяг був відчутно більшим – 65 кВт/год на кв. м). 

 
Коментарі (0)