ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняПСО скасують: населення та теплокомуненерго почнуть сплачувати за газ за ринковими цінами

ПСО скасують: населення та теплокомуненерго почнуть сплачувати за газ за ринковими цінами

Дію механізму публічних спеціальних обов'язків (ПСО) на ринку природного газу буде скасовано для населення з 1 липня, для підприємств теплокомуненерго - з 2021 року.
Дію механізму публічних спеціальних обов'язків (ПСО) на ринку природного газу буде скасовано для населення з 1 липня, для підприємств теплокомуненерго - з 2021 року.
 
Про це «Главкому» повідомив глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболев. Він також розповів, що в п'ятницю, 5 червня, Кабінет міністрів проведе засідання, на якому розгляне механізм переходу населення і теплокомуненерго на ринкові ціни.
 
У квітні дію ПСО було продовжено до 1 липня для населення,  а для теплокомуненерго - ще на рік.
 
Нагадаємо, в Україні з 1 жовтня 2015 року було скасовано державне регулювання цін на газ для всіх категорій споживачів, крім населення і ТКЕ. З цього часу «Нафтогаз» поставляє газ промисловим споживачам на ринкових умовах. Для населення і ТКЕ діє механізм ПСО, який з 1 травня 2020 року має перестати існувати в рамках узятих Україною на себе зобов'язань щодо лібералізації ринку поставок газу побутовим споживачам.

За час свого існування механізм ПСО неодноразово зазнавав змін. Останні з них (до урядової постанови №867) були внесені 24 січня 2020 року постановою Кабміну №17, згідно з якою основним індикатором при розрахунку ціни на природний газ у рамках спецзобов’язань є фактичні результати біржових торгів, які відбуваються з 1 до 22 числа розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі (ТТF).  

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
06 Червня 2020 p. 00:02
Відключення гарячого водопостачання під час епідемії - це надто небезпечно, і може призвести до збільшення кількості захворівших. --------------------------------Дочекайтесь хоча б липня, адже на вулиці зараз досить холодно. Гарантовано від холодної води почнуться застуди, які тільки посилять епідемію.