ГоловнаДовідникДовідник ЖКГТлумачний словник комунальника: (Б)

Тлумачний словник комунальника: (Б)

Найповніший тлумачний словник житлово-комунальних термінів, що зустрічаються у нормативно0правових актах та вживаються в процесі надання житлово-комунальних послуг

А  Б  В  Г  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Ю  Я

 

Базовий період - календарний рік, який передує планованому періоду.

Базовий рік - рік, що передує першому року регуляторного періоду.

Бак-акумулятор - ємність, призначена для зберігання запасу гарячої води з метою вирівнювання добового графіка витрат води та тепла в системах теплопостачання, а також для створення та зберігання запасу води і підживлення джерела теплоти.

Баланс водоспоживання та водовідведення - співвідношення між фактично використаними обсягами води з усіх джерел водопостачання та обсягами стічних вод, що відводяться за визначений термін.

Балансоутримувач (будинку, групи будинків, житлового комплексу) - власник відповідного майна або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно і уклала договір купівлі-продажу теплової енергії з теплогенеруючою або теплопостачальною організацією, а також договори на надання житлово-комунальних послуг з кінцевими споживачами.

Балансоутримувач житлового будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

Біологічна плівка - плівка з бактерій та інших мікроорганізмів на поверхні завантаження біологічного фільтра, які окислюють і мінералізують забруднювальні речовини.

Біологічне очищення стічних вод - технологічні процеси очищення стічних вод, які грунтуються на здатності біологічних організмів розкладати забруднювальні речовини.

Біологічний став - водойма для біологічного очищення стічних вод у природних умовах.

Біологічний фільтр - споруда для очищення стічних вод, яка працює за принципом пропускання їх крізь завантаження з біологічною плівкою.

Біохімічне споживання кисню (БСК) - кількість розчиненого кисню, витрачена на біохімічне окислення речовин, які містяться у воді, за певний проміжок часу і за певних умов.

Біохімчіне споживання кисню в стічних водах - кількість кисню, що витрачається для біохімічниого окислення забруднювальних речовин, які містяться в стічних водах, за певний проміжок часу.

Блок технологічний - апарат (устаткування) або група (змінімальною кількістю) апаратів (устаткування), які в заданий часможна відключити (ізолювати) від технологічної системи безнебезпечних змін режиму, що можуть призвести до розвитку аварії всуміжній апаратурі.

Болото - надмірно зволожена земельна ділянка із застоянимводним режимом і специфічним рослинним покривом.

Брудомісткість фільтра - маса забруднювальних речовин, яку здатне затримати завантаження фільтра.

Бювет - інженерна водозабірна споруда для забезпечення споживачів необробленими (крім знезараження води методом ультрафіолетового опромінення) міжшаровими напірними (артезіанськими) або безнапірними підземними водами, до складу якої входять свердловина, розподільна колонка та спеціальне приміщення або павільйон.
 

А  Б  В  Г  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Ю  Я

 
Коментарі (0)