ГлавнаяКомментарииТранспортД.Гетманцев: "З 1 липня повертаються довоєнні податки на пальне"

Д.Гетманцев: "З 1 липня повертаються довоєнні податки на пальне"

Ціни на пальне зростуть лише на 3-5 грн у порівнянні із травневою ціною. Про це заявив керівник очільник фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.
Ціни на пальне зростуть лише на 3-5 грн у порівнянні із травневою ціною. Про це заявив керівник очільник фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.
 
Так, з 1 липня повертаються довоєнні податки на пальне. Ставка ПДВ на нафтопродукти зросте із 7% до 20%, акциз на бензин — до 213 євро за тис. літрів, на дизпальне — до 139,5 євро. Акциз на зріджений газ не зміниться і становитиме 52 євро. 
 
«Ми не можемо зараз передбачити, як буде поводитися ціна на паливо, бо часткове повернення довоєнних податків, яке відбулося в жовтні минулого року, не призвело до жодного здорожчання палива. 
 
Навпаки, воно здешевшало з урахуванням світової кон'єктури цін на нафту. Сьогодні маржинальність цього ринку досить висока, нафтотрейдери непогано заробляють. Така ж ситуація була у 2022 році, й націнка була досить високою. Тому, напевно, частина того податку, що відновиться, вони візьмуть на себе, а частину перекладуть на споживача. За нашими підрахунками, це має бути на рівні 3-5 гривень», - сказав він. 
 
Гетманцев зазначив, що Кабмін планує посилити боротьбу з російським паливом, яке надходить на наш ринок. 
 
«Безперечно, такий продукт треба заборонити, погоджуюсь в цьому із Кабінетом міністрів. Я не думаю, що це якимось чином вплине на вартість палива, бо є достатньо замінників, маю на увазі паливо з інших країн», - наголосив глава фінансового комітету. 
 
Він також проінформував, що держава в ціноутворення втручатися не буде. Ціну формуватиме ринок, її фактично відпустять у «вільне плавання». 
 

«Якщо говорити про регулювання цін на паливо, то я категорично проти таких підходів. Вважаю, що ринок повинен визначати ціни», - сказав Гетманцев.  

 
Комментарии (0)