ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГІнфографіка: роз'яснення, як оплачувати комуналку під час війни

Інфографіка: роз'яснення, як оплачувати комуналку під час війни

Пропонуємо роз'яснення на самі поширенні питання: чи потрібно платити за комуналку під час війни; як бути, якщо житло зруйноване та що робити, щоб не попастися на хитрощі мародерів та інші.
Попри війну комунальники продовжують працювати. У містах, де йдуть бойові дії – це героїчна робота на межі сил. Щоб платити людям зарплату (та мати ресурс для ремонтних робіт) підприємства потребують коштів. І держава, і місцеві керівники кажуть, що сплата за комунальні послуги в сьогоднішніх умовах є великою допомогою та підтримкою комунальних служб.
 
Пропонуємо роз'яснення на самі поширенні питання: чи потрібно платити за комуналку під час війни; як бути, якщо житло зруйноване та що робити, щоб не попастися на хитрощі мародерів та інші.
 
Чи потрібно платити, якщо я виїхав з квартири?
 
Так, це підтримка комунального фронту країни. Комунальники несуть свою службу і заслуговують на оплату праці. Гроші необхідні для ремонтів та ліквідації наслідків обстрілів.
 
Якщо немає грошей чи можливості платити
 
Оплатити рахунки можна буде після того, коли опинитеся у безпечному місці і у Вас з’являться кошти. Це варто зробити при першій можливості.
 
Чи можуть відключити послуги за несплату?
 
Уряд на час воєнного стану заборонив відключення послуг через несплату (або оплату не в повному обсязі). Однак не варто зловживати можливістю не платити.
 
Чи будуть нараховувати штрафи за несплату?
 
Пеня і штрафи не нараховуються. Це не означає, що можна не платити взагалі, а лише те, що після перемоги доведеться оплатити борг у повній мірі.
 
Якщо не передали показників лічильника
 
Платіжки будуть виставлені за нормою чи середнім споживанням. Пізніше показники будуть актуалізовані та відкориговані. Тобто навіть у разі, якщо Вам надіслали платіжку на основі середнього споживання, рахунок можуть зменшити в наступні місяці, після отримання актуальних показників лічильника.
 
Вже з березня 2022 року нарахування за послуги централізованого водопостачання, постачання гарячої води та централізованого водовідведення будуть здійснюватися з урахуванням коригуючого коефіцієнта для споживачів, які не передавали показники лічильників води або у яких відсутні лічильники.
 
Якщо житло пошкоджене чи розбомблене
 
Поки не існує механізму, який повністю звільняє населення від розрахунків за фактично не отримані комунальні послуги через пошкодження житла та/або комунікацій внаслідок війни. Ймовірно, він з’явиться вже невдовзі.
 
Часткова компенсація ЖКП за прихисток переселенців
 
Якщо Ви безкоштовно поселили у своїй квартирі вимушених переселенців, держава частково компенсує комірне з розрахунку 450 грн за особу в місяць, починаючи з березня 2022 року.
 
Отримати ці гроші можна наступним чином:
  • подати заяву про готовність прихистити людей до органу місцевого самоврядування (ОМС) за місцем проживання або через сайт "Прихисток";
  • подати відповідну заяву до ОМС при поселенні переселенців;
  • до 5-го числа кожного місяця інформувати ОМС про кількість днів та переселенців, які проживали;
  • отримати компенсацію.
Послуги, які будуть відшкодовуватися:
  • газопостачання;
  • теплопостачання;
  • водопостачання і водовідведення;
  • придбання дров, пелет, вугілля. 

джерело: Українська енергетика

 
Коментарі (0)