ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаДніпропетровська та Житомирська області лідери в порушеннях розподілу електроенергії - Держенергонагляд

Дніпропетровська та Житомирська області лідери в порушеннях розподілу електроенергії - Держенергонагляд

У ході перевірок встановлено, що в усіх областях не забезпечено максимально можливий рівномірний розподіл обсягів зниження споживання між споживачами. Найбільше порушень виявлено у Дніпропетровській і Житомирській областях.
Державна інспекція енергетичного нагляду України під час перевірок застосування операторами системи розподілу графіків погодинних відключень та справедливого розподілу виявила порушення, про це повідомила пресслужба Держенергонагляду, пише "Україна Комунальна".
 
Наразі вже відбулися перевірки у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградській та Одеській областях. У ході перевірок встановлено, що в усіх областях не забезпечено максимально можливий рівномірний розподіл обсягів зниження споживання між споживачами. Зокрема, виявлено, що не всіх споживачів, які не відносяться до обʼєктів категорії критичної інфраструктури, залучено до графіків погодинних відключень.
 
Найбільше порушень виявлено у Дніпропетровській і Житомирській областях. 
 
У Житомирській області працівниками АТ "Житомиробленерго" створювалися перешкоди роботі інспекторів Держенергонагляду у вигляді недопуску до диспетчерських пунктів деяких структурних підрозділів обленерго.
 
У Дніпропетровській області збільшено в декілька разів терміни застосування графіків та кількість черг, що застосовуються не за розробленим планом. Заживлення деяких споживачів може відбуватись пізніше встановленого графіком терміну, тому знеструмлення тривають понад 7 годин.
 
У містах Дніпро, Кам’янське та Кривий Ріг затверджені графіки погодинного відключення виконуються не в повному обсязі. Також не всіх споживачів залучено до графіків.
 
Велика кількість споживачів віднесені до категорії об’єктів критичної інфраструктури, що разом із супутнім навантаженням призвело до завищеної величини потужності, яка не підлягає відключенню. Відповідно, на інших споживачів припадає надмірний тягар відключень, порушуючи справедливість розподілу електричної енергії.
 
Стосовно ситуації у Житомирській області, зафіксовано численні випадки невиконання команд диспетчерів НЕК "Укренерго" про запровадження графіків. Черговими диспетчерами на підстанціях систематично не в повному обсязі відключалися всі черги та приєднання черг заведених до графіків.
 
За окремими населеними пунктами необхідні відключення приєднань розпочалось диспетчером після прибуття на диспетчерський пункт інспектора Держенергонагляду. До оперативних журналів чергових підстанцій вносяться дані, що не відповідають дійсності. Також на офіційному сайті місцевого оператора систем розподілу постійно наводиться недостовірна інформація щодо періодичності та тривалості застосування кожної черги графіків, строки перерви постачання електричної енергії населеним пунктам, окремим житловим масивам та вулицям. В цілому це призводило до систематичної неучасті Житомира та інших міст області у застосуванні графіків, порушуючи принцип справедливості розподілу електроенергії між регіонами України.
 
Виявлені факти призводили до збільшення соціальної напруги та кількості звернень і скарг громадян.
 
За результатами перевірок надано приписи щодо усунення порушень у тижневий термін. Після цього будуть проведені повторні перевірки вказаних обленерго. При невиконанні виданих приписів до операторів будуть застосовані штрафи.
 

З 22 липня Держенергонагляд розпочинає перевірки у Києві, Київській, Полтавській, Львівській, Закарпатській і Запорізькій областях. 

 
Комментарии (0)