Щоб зробити десерт і кондитерські вироби ще оригінальнішими, привабливішими і яскравішими використовують декор з шоколаду і харчові барвники. Вони діляться на натуральні та синтетичні речовини, що підфарбовують. Їх тип і консистенція робить вплив на вживаний у кожному конкретному випадку спосіб фарбування.
Природні барвники: «плюси» і «мінуси»
Якщо використати сік буряка, шпинату, щавлю, вишні, малини, брусниці, можна отримати м'які ніжні відтінки. Також підійде порошок куркуми, шафрану й інших видів прянощів, що містять пігменти яскравого насиченого кольору. Сік і порошок фарбувальних елементів змішують з мастикою, кремом з олії та збитих білків. Завдяки натуральному походженню барвників їх використання у виробництві харчових продуктів не представляє ніякої небезпеки для здоров'я людини. Проте, природні забарвлюючі речовини мають деякі «мінуси». До них можна віднести:
- швидке окислення на повітрі або при взаємодії з іншими інгредієнтами кондитерського виробу, що призводить до зміни відтінків;
- складнощі при розрахунку необхідної кількості соку для отримання бажаного кольору.
Оскільки працювати зі штучними барвниками набагато простіше, вони стають усе більш затребуваними та популярними.
.jpg)
Використання синтетичних фарбувальних речовин
Відмітна особливість штучних барвників полягає у відсутності біологічної активності. Тобто від взаємодії з інгредієнтами кондитерського виробу і повітрям синтетичні пігменти не змінюють свої відтінки. Як ними користуватися, залежить від двох чинників: властивостей самої забарвлюваної поверхні й консистенції фарбувальної речовини. Забарвлювана база може бути у вигляді мастики, білкового або масляного крему. За другим параметром барвники діляться на рідкі, сухі й у вигляді гелю.
Сухий барвник кандурин
Ця порошкоподібна речовина, що отримується з природної слюди певних видів, зазвичай наноситься згори на десерт або випічку за допомогою спеціального пензлика. Існує й інший спосіб використання кандурину – його розчиняють в теплій воді або горілці. У першому випадку оброблювана поверхня виходить матовою, в другому – глянсова. Сухі барвники інших видів за необхідністю можна змішати з кремом. В цьому випадку їх заздалегідь розчиняють в злегка підігрітій воді. Розчин потрібно додавати поступово, доки не отримаєте потрібний відтінок.
Застосування барвників в рідкому і гелеподібному стані
Величезним «плюсом» таких видів речовин є відсутність необхідності їх змішування з чим-небудь. Вони вже абсолютно готові до використання. Фарбувальну речовину гелеподібну або рідку наносять на поверхню забарвлюваного продукту, додають в готовий крем або мастику відповідно до інструкції, що додається.
Корисні поради
Кількість використовуваного барвника визначається бажаним відтінком, видом крему. Щоб забарвити в певний колір масляний крем, фарбувального пігменту знадобиться менше, ніж при роботі з білковим матеріалом. Спирт провокує осідання білків після їх збиття. Тому забарвлювати крем з них слід барвниками, розбавленими водою.
Отримати незвичайні кольори синтетичних барвників дозволяє з'єднання продуктів різних відтінків. Наприклад, при змішуванні:
- червоного з жовтим отримуємо кораловий;
- синього з червоним, білим і коричневим – малиновий;
- фіолетового з червоним – сливовий, а з рожевим – лавандовий.
Якщо бажаєте отримати колір морської хвилі, потрібно до білого додати зелений і чорний. Великий вибір барвників відомих українських і зарубіжних виробників представлений в інтернет-магазині «Тортіно». Замовлення з доставкою можна оформити телефоном або онлайн.