ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаЕкспорт електроенергії з України до Польщі може зрости до 1 ГВт

Експорт електроенергії з України до Польщі може зрости до 1 ГВт

Україна та Польща заявили про наміри щодо відновлення міждержавної повітряної лінії між для введення її в експлуатацію на напругу 400 кВ
Україна та Польща заявили про наміри щодо відновлення міждержавної повітряної лінії між для введення її в експлуатацію на напругу 400 кВ. завдяки цьому обсяги експорту електроенергії з України до Польщі потенційно можуть зрости до 1 ГВт. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко за підсумками переговорів з міністром клімату та довкілля Польщі Анною Москвою, повідомляє пресслужба міністерства.
 
Так, за інформацією пресслужби Міненерго, за підсумками українсько-польських міжурядових консультацій міністри підписали Меморандум про наміри щодо співробітництва у сфері енергетики з метою підвищення енергетичної безпеки в Центральній та Східній Європі та відмови від постачання російських енергоносіїв.
 
У документі вказано, що сторони підтримують подальшу інтеграцію України в європейський енергетичний ринок, реформування енергетичних ринків України за європейськими принципами для прискорення об’єднання електроенергетичного та газового ринків обох країн. Польща підтримує наміри України стати повноправним членом ENTSO-E.
 
Повідомляється також, що держави домовилися вжити спільних заходів для розвитку ринкової транскордонної торгівлі електроенергією. Так, у меморандумі йдеться про наміри відновлення міждержавної повітряної лінії між Україною і Польщею для введення її в експлуатацію на напругу 400 кВ у найкоротші терміни. Відновлення інтерконнектору сприятиме безпеці роботи української енергосистеми та енергосистем європейських країн, а також суттєво збільшіть можливості обміну електроенергією між Польщею та Україною. Сторони домовилися розробити ринкові правила розрахунку та розподілу пропускної спроможності.
 

“Введення в роботу міждержавної повітряної лінії між Україною і Польщею підвищить стійкість нашого зв’язку з енергосистемами країн ENTSO-E, сприятиме подальшій синхронізації та інтеграції енергетичних ринків. Її запуск потенційно дасть змогу Україні збільшувати експорт електроенергії до Польщі до 1 ГВт. В свою чергу, це допоможе Польщі значною мірою замістити російські газ та вугілля. Вдячний нашим польським друзям за постійну і всебічну підтримку”, — заявив Галущенко.  

 
Комментарии (0)