ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаКабмін заборонив експорт українського коксівного вугілля

Кабмін заборонив експорт українського коксівного вугілля

Рішення ухвалено з метою забезпечення належної підготовки та проходження опалювального сезону, зокрема накопичення достатніх запасів палива для теплової генерації.
Кабінет Міністрів ухвалив постанову "Про внесення зміни до додатку 1 до постанови Кабінету міністрів України від 29 грудня 2021 р. №1424", яка передбачає внесення коксівного вугілля до переліку товарів, експорт яких заборонено, про це повідомила пресслужба Кабміну.
 
Рішення ухвалено з метою забезпечення належної підготовки та проходження опалювального сезону, зокрема накопичення достатніх запасів палива для теплової генерації.
 
Ще одна з цілей ухвалення рішення полягає у запобіганні зловживанням та маніпуляціям з якістю вугілля, які можуть бути використані для роботи теплової генерації під час опалювального сезону, а натомість направлятися на експорт, повідомили у Міненерго.
 
Як пояснили в міністерстві, державними стандартами дозволяється використовувати коксівне вугілля у складі паливних сумішей для ТЕС, ТЕЦ та котелень.
 
"Таким чином коксівне вугілля може розглядатися як складова паливного балансу для теплової генерації в рамках підготовки до осінньо-зимового періоду 2022/23", - наголосили у відомстві.
 
Як повідомлялося, Кабінет міністрів на засіданні у середу повністю заборонив експорт українського вугілля.
 
Раніше Кабінет міністрів постановою від 10 червня 2022 року №666 вніс аналогічні зміни до постанови від 29 грудня 2021 року № 1424, встановивши нульові квоти та заборонивши тим самим експорт природного газу, мазуту, а також вугілля кам'яного, антрациту, брикетів, окати аналогічних видів твердого палива, отриманих з кам'яного вугілля, крім коксівного вугілля.
 
За даними Державної митної служби, експорт Україною вугілля від початку 2022 року становив 450,6 тис. тонн на $145,917 млн, зокрема у Словаччину – на $93,349 млн, Польщу – на $34,084 млн, Угорщину – на $15,919 млн, інші країни – на $2,565 млн.
 

У січні-липні-2021 експорт становив 0,2 тис. тонн на $0,025 млн.  

 
Комментарии (0)