ГлавнаяПубликацииСтроительствоКабміну рекомендують вдосконалити законодавство у сфері містобудування протягом наступного року

Кабміну рекомендують вдосконалити законодавство у сфері містобудування протягом наступного року

Рахункова палата рекомендувала Кабінету Міністрів України розробити й ухвалити концептуальний документ із питань архітектури та містобудування з урахуванням європейського досвіду впродовж 2024 року
Рахункова палата рекомендувала Кабінету Міністрів України розробити й ухвалити концептуальний документ із питань архітектури та містобудування з урахуванням європейського досвіду впродовж 2024 року, випливає зі звіту про аудит Державної інспекції архітектури та містобудування, пише "Україна Комунальна".
 
Уряду також рекомендовано зняти обмеження щодо проведення заходів держархбуднагляду та контролю, встановлених на час воєнного стану, і вдосконалити ці процеси, доопрацювати Єдину електронну е-систему у сфері будівництва в частині синхронізації з іншими реєстрами.
 
Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення) рекомендовано здійснити оцінку діяльності ДІАМ і вдосконалити функції структурних підрозділів відомства в частині збору й аналізу даних щодо безпечності містобудування та розроблення пропозицій щодо посилення держполітики в цій сфері.
 
При цьому наголошується, що ухвалений торік Верховною Радою і досі не підписаний президентом законопроєкт №5655 не вирішує описаних проблем.
 
Серед виявлених проблем у цій сфері експерти відзначили, зокрема, відсутність повної та систематизованої статистичної інформації про об'єкти будівництва в Україні. Так, ДІАМ не володіє даними про загальну кількість об'єктів містобудування, зареєстрованих на початок кожного року, а також про побудовані без реєстрації. Крім того, профільне міністерство не володіє даними про загальну кількість об'єктів будівництва в країні.
 
Аудитори звернули увагу і на проблему синхронізації Єдиної державної е-системи у сфері будівництва з Єдиним держреєстром судових рішень. Через додаткові "ручні" перевірки інформації співробітниками ДІАМ є ризик реєстрації об'єктів нерухомості, будівництво яких було призупинено за рішенням суду, зазначено у звіті.
 
У результаті аудиту встановлено, що, попри суттєве збільшення обсягів будівництва в досліджуваний період, заходи архітектурно-будівельного контролю та нагляду проводилися в недостатній кількості. Так, у період із 2021 року до першої половини 2023-го було видано понад 90 тис. дозволів на початок будівництва, водночас планових перевірок проведено 49, а позапланових - 63. Головною причиною аудитори назвали обмеження, запроваджені через воєнний стан.
 
Крім того, позапланові перевірки, ініційовані громадськістю, проводили не у всіх випадках. З 1,4 тис. звернень перевірки виконано лише за 4,2% таких заявок. На погляд аудиторів, до цього призвела наявність у комісії ДІАМ права ухвалювати рішення за зверненнями заявників без встановлених критеріїв, а також право міністерства в односторонньому порядку відхиляти рішення ДІАМ.
 
Зазначається, що водночас 45% усіх видатків держбюджету на функціонування ДІАМ було спрямовано відомством на надвисокі заохочувальні виплати співробітникам (600-1490% посадового окладу). Це здійснювали за рахунок економії фонду оплати праці через заповненість затвердженого штату лише на 60%. Крім того, частину керівних посад у профільних структурних підрозділах відомства обіймали особи без спеціальної вищої освіти та необхідного досвіду роботи.
 

Як повідомлялося, Мінвідновлення розмістило на сайті для громадського обговорення проєкт постанови "Про реалізацію експериментальних проєктів у сфері містобудівної діяльності", який, згідно з пояснювальною запискою, має на меті вдосконалити процеси держархбудконтролю та нагляду.  

 
Комментарии (0)