ГлавнаяНовости ЖКХОтопительный сезон 2024-2025Майже 1 млрд грн боргує держава тепловикам Львова

Майже 1 млрд грн боргує держава тепловикам Львова

Сьогодні в такій ситуації практично всі теплоенерго України. Вони теж готують відповідні звернення. Деякі теплоенерго мають затримки у виплаті заробітної плати
Виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення «Про звернення до Кабінету Міністрів України». Мова про те, що станом на сьогодні держава боргує тепловикам Львова 996 млн грн компенсації за різницю в тарифах - різницю між економічно обґрунтованим і фактично встановленим тарифом на теплопостачання. Відтак у мерії просять уряд компенсувати борг і повернути місцевим бюджетам цю різницю до 1 вересня 2023 року, про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.
 
«У зв’язку із воєнним станом чинне законодавство України забороняє піднімати тарифи на теплопостачання для населення. Тому тарифи ми не піднімаємо і вони залишаються на тому рівні, які були на початок війни – 24 лютого 2022 року, тобто на сьогодні діють тарифи на теплопостачання, які були затвердженні ще у 2018 році. До прикладу, у цих тарифах зарплата працівників теплоенерго закладена на рівні - 5 тис. 200 грн. Зрозуміло, що працювати за такі кошти працівники не будуть. Тож місто змушене дотувати теплоенерго, щоб ті мали змогу платити гідну зарплату робітникам", - говориться в повідомлені. 
 
Тобто, щоб підприємства якісно працювали і надавали послуги мешканцям, місто змушене їх дотувати – щоб підприємства мали можливість оплатити за газ, оплатити податки, виплати заробітну плату працівникам. 
 
На цей рік місто передбачило кошти у розмірі 640 млн грн як погашення різниці в тарифах для ЛМКП «Львівтеплоенерго» і ЛКП «Залізничнетеплоенерго».
 
"Якщо держава не буде виконувати взятих на себе зобов’язань і погашати заборгованість з різниці в тарифах, а місто також не матиме коштів, щоб дотувати підприємства, то є небезпека їх зупинки – може бути не виплачена заробітна плата чи не буде можливості оплатити за газ", - наголошують в повідомлені.
 
Важливо, щоб кошти у державному бюджеті були передбачені і були повернені місцевим бюджетам. А це дасть можливість нам розрахуватися за газ. Станом на 31 грудня 2022 р, борг за природній газ теплопостачальних підприємств Львова перед НАК «Нафтогаз України» становив 841,1 млн грн», - розповіла Ірина Маруняк.
 

Сьогодні в такій ситуації практично всі теплоенерго України. Вони теж готують відповідні звернення. Деякі теплоенерго мають затримки у виплаті заробітної плати, інші переходять на трьох- чи чотириденний робочий тиждень, ще інші - припиняють подавати гарячу воду на весь літній період. 

 
Комментарии (0)